17 Eylül 2013 Salı

SÖKE PAMUĞUNDA RUTUBET TEHLİKESİ


Söke'de son yıllarda Tariş'in pamuk alımlarında etkin olmaması, piyasada nemli pamuk alım ve satımlarını arttırdı.

Söke Ziraat Odası'nda konuyla ilgili düzenlenen toplantıya, Ziraat Odası, Tarım Müdürlüğü, Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü ve Tayem yetkilileri katıldı.  

Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş toplantıda; "Geçmişte Tariş alım kampanyalarında rutubet ölçerlerle gelen pamukların rutubet ölçümlerini yapar, nemli gelen pamukları geri çevirirdi. Ama son yıllarda çeşitli edenlerden dolayı rutubetli pamuk toplanır, üretici tarafından satılır, çırçırcı arkadaşlarımız tarafından alınır oldu. Rutubetli pamuklar depolandıkları yerlerde zaman içerisinde renk sararması, çekirdek bozulması gibi sıkıntılar yaratmakta. Bu da lif kalitesinde ve renklerde meydana gelen bozukluktan dolayı fiyatların aşağıya düşmesine, dolayısıyla tüm çiftçimizin gelirinin düşmesine neden oluyor" dedi.

Söke Pamuğunun kalitesini bozan bu durumun devam etmesi halinde, cezai yaptırımları devreye sokacaklarını belirten Kocabaş, " cezai müeyyidelerini koymaya çalışacağız. Çiftçilerimizin mümkün olduğu kadar ıslak ve rutubetli pamuğu toplamamalarını arzu ediyoruz" diye konuştu.