25 Eylül 2013 Çarşamba

ZEYTİN KARASUYUNDAN GÜBRE YAPILDI


NAZİLLİ PAMUK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ'NDE GELİŞTİRİLEN PROJEYLE ZEYTİN KARASUYUNUN SEBEP OLDUĞU ÇEVRE KİRLİLİĞİ DE ÖNLENECEK

Zeytinyağı üretiminde ortaya çıkan zeytin karasuyu gübre olarak kullanılabilecek. Türkiye, dünya zeytinyağı üretiminde İtalya, İspanya ve Yunanistan'ın ardından dördüncü sırada yer alıyor. Ülkemizde 1 milyon 440 bin ton zeytin, fabrikalarda işleniyor. 

Zeytinyağı fabrikalarında zeytinlerin işlenmesinden sonra ortaya çıkan atık karasu, üreticiler için bir külfet oluşturuyor. Havuzlarda toplanan zeytin karasuyu çevreye zararlı bir madde. Aydın'ın Nazilli ilçesindeki Pamuk Araştırma Müdürlüğü uzmanları, zeytin kara suyunun kuruduktan sonra gübre olarak kullanılabileceğini ortaya çıkarttı.

Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Sadettin Öztürk, "-Çok iyi bir organik madde olduğunu biz laboratuvar sonuçlarında gördük. Eğer uygun zaman ve uygun şartlarda kullanıldığı taktirde tarım için vazgeçilmez ve çok değerli bir organik madde olduğunu biz tespit ettik. Kurutarak bunu gübre olarak kullanılabilecek şekilde küçük granül hale getirerek tarlalarımızda gübrelerle mukayeseli olarak kullanabileceğimiz bir çalışma taslağını hazırladık. Önümüzdeki yıl uygulamaya geçecek " " dedi.