11 Aralık 2018 Salı

"KAZANCI DÜŞEN ÇİFTÇİ İSYANDA"

KEMAL KOCABAŞ, TARIMIN HER GEÇEN GÜN ÇOK DAHA RİSKLİ BİR SEKTÖR HALİNE GELDİĞİNİ SÖYLEDİ

Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş yaptığı yazılı açıklamada, son yıllarda daha sık görülmeye başlanan kuraklık, ani yağış, sel baskınları, dolu ve şiddetli don şeklinde görülen iklim değişikliklerinin çiftçiyi yok olma noktasına getirdiğini belirtti.
Kocabaş, "Dünya genelinde hızla artan nüfus ve endüstriyel faaliyetlerle beraber küresel iklim değişiklikleri her geçen yıl kendini daha şiddetli göstermeye başladı. Sadece dünyada değil artık ülkemizde ve bölgemizde de bu olumsuz mevsimsel değişiklikleri yaşıyoruz" dedi.

"ÜRETİCİ ZOR DURUMDA"

Ekonomik olumsuzluklarla birleşen iklimsel sebeplerin üreticiyi zor durumda bıraktığını kaydeden Kocabaş, "Söke Ovası’nın da içinde bulunduğu B. Menderes Havzası’nda önemli bir kuraklık riski mevcut olup her yıl kendini daha fazla hissettirmektedir. Mevsimsel değişiklikler sadece kuraklığı değil beraberinde ani yağışları, sel baskınlarını, şiddetli don, dolu olaylarını ve fırtınaları da tetiklemektedir. Zaten küresel ve ülke içi ekonomik olumsuzlukların yaşandığı şu günlerde artan tarımsal girdi maliyetlerinden dolayı üreticinin kazancı oldukça düşmüştür. Üretici isyandadır. Tüm bu ekonomik sebeplere ek olarak üretici bir de mevsimsel değişikliğin getirdiği ciddi şekilde ürün ve verim kaybına sebep olabilecek sorunlarla karşı karşıyadır" şeklinde konuştu.

"ÇİFTÇİNİN KARA GÜN DOSTU TARSİM"

İklimsel değişikliklere ekonomik olumsuzlukların da eklendiğini kaydeden Kocabaş, Yaşanabilecek zararları bir nebze olsun azaltabilmek için devlet destekli tarım sigortalarının önemi her geçen gün daha da artmaktadır. Her geçen yıl kapsamı daha da genişleyerek güçlenen Tarsim'den tarım ve hayvancılıkla uğraşan tüm üreticilerimizin istifade etmelerini ve böylelikle kendilerini güvene almalarını şiddetle tavsiye ediyoruz' dedi. 

(HÜSEYİN IŞIK)