8 Mayıs 2018 Salı

SÖKE'NİN TÜRKÜLERİ TRT'DE..

TRT'DE AVAZ KANALI'NDA YAYINLANAN "NİNNİDEN AĞITA ANADOLUM" PROGRAMINDA SÖKE YÖRÜKLERİ VE ZEYBEK OYUNLARI TANITILDI

TRT Avaz Kanalı'nda geçtiğimiz Cumartesi akşamı 2 kez yayınlanan programın çekimleri Bağarası'nda ve Güdüşlü'de yapıldı.
Program, Efelerin oynadığı "Kadıoğlu Zeybeği" ile başladı.
Karatlı köyünde yaşayan mahalli sanatçı Nevzat Yeşil, Bağarası'nda yaşanan bir ağıdın hikayesini anlattı.

"ÇADIR KURDUM MENDERES'İN DÜZÜNE"

Uzun yıllar öncesi Bağarası'nda yaşanan bir sevdanın türküleşen hikayesini günümüze taşıyan Nevzat Yeşil, "Ben Bağarası'nın Karatlı köyündenim. Bu dağlarda geçen yörük obasının hikayesini anlatmaya çalışacağım. Eskiden güzel keman çalan bir delikanlı varmış. Kardeşi de Yemen'de askerlik yaparmış. Bir de bu delikanlının çok sevdiği Esma Ana'nın kızı Fatma varmış. Esma Ana delikanlıya kızını kaçırmaması için delikanlıya telkinde bulunurmuş. "Mehmet efen Yemen'den gelsin. Fatma gelinlik çağına gelsin. Ben o zaman size izin vereyim" dermiş. Sevdiğine kavuşamayan delikanlı günler sonra hastalanmış. Verem olmuş ve hayatını kaybetmiş. Adına da bu türkü yakılmış." diyerek anlattı.
Nevzat Yeşil daha sonra, Sökeli müzisyen Ali Murat'ın çaldığı kabak kemane eşliğinde hikayeye konu olan "Çadır Kurdum Menderes'in Düzüne" ağıdını okudu.

DOKTOR ÜMİT KÜÇÜKBOYACI "YÖRÜK KIZI"NI SESLENDİRDİ

Yörenin ninnileri, ağıtları, oyunları ve türkülerinin yerel sanatçılar tarafından seslendirildiği programda, Sökeli doktor Ümit Küçükboyacı da kendi derlediği "Koca Arap Zeybeği"nin başında okunan "Yörük Kızı" türküsünü okudu.
Ümit Küçükboyacı'ya Sebahattin Sarıgül "Koca Arap Zeybeği" oyunuyla eşlik etti.

SÖKELİ KADINLAR BİRLİKTE ÇALIP SÖYLEYİP OYNADI

Yöresel kıyafetler giyen Sökeli kadınlar, "Şu Dalmanın Dağını Duman Bürüdü" ve "Ördek Suya Dalda Gel" türkülerini hem çaldı, hem söyledi, hem de oynadı.
Güdüşlü köyünde pamuk toplayan kadınlar da türküleriyle programa renk kattı.
Güdüşlü köylülerinden oluşan kadın ve erkek müzik toplulukları ise izleyenlere doyumsuz anlar yaşattı. 

PROGRAM TRT AVAZ'IN İNTERNET SAYFASINDA  

Anadolu kültürünün ortak bileşkesi doğumla bebeğin kulağına söylenen ninni ve ölünün ardından yakılan ağıtların konu edildiği "Ninniden Ağıta Anadolum" programını kaçıranlar veya yeniden izlemek isteyenler; www.trtavaz.com.tr http://facebook.com/trtavaz http://twitter.com/trtavaz https://www.instagram.com/trtavaz/ https://tr.pinterest.com/trtavaz/ internet adreslerini ziyaret edebilir. (HÜSEYİN IŞIK)