24 Mayıs 2018 Perşembe

"BEŞPARMAK DAĞLARI YÖRÜK MEKANIDIR"

2016 NECİP FAZIL FİKİR VE ARAŞTIRMA ÖDÜLÜ SAHİBİ YAZAR YAŞAR ÇAĞBAYIR, “LATMOS ADINA TEPKİ GÖSTEREN MUHTARLARI ALINLARINDAN ÖPÜYORUM" DEDİ

Türkçe'nin en büyük sözlüğü olarak kabul edilen 5 ciltlik "Büyük Türkçe Sözlük" ile sadece Türkiye’de değil, aynı zamanda Türk Dünyasında büyük ilgi gören Sökeli yazar Yaşar Çağbayır, "Beşparmak Dağları'nın adının bilinçsiz olarak Latmos diye anılmasının mahzurlarını, işin sonunun nerelere varacağını muhtarlarımız gayet güzel dile getirmişler. Belki diğer yerel yöneticiler ve daha da ilerisi TBMM üyeleri de bu uyanışı gösterirler” dedi.

"BEŞPARMAK DAĞLARI YÖRÜK MEKANIDIR"

Muhtarların bu tepkisinin küçümsenmemesi gerektiğini de belirten Yaşar Çağbayır, "Muhtarlarımız ilçemizin güneyinde kale gibi yükselen dağın adının Rum/Yunan dilindeki adıyla değil de Türkçe olarak söylenmesinin gerektiğini ifade ettiler. Bu söylemde açık olan iki şey var: Birincisi dil bilinci, Türkçeye sahip çıkma çabası. İkincisi yurttaşlık bilinci, toprağına, vatanına, yurduna sahip çıkma bilinci. Daha da önemlisi / kötüsü kültürümüzü, coğrafyamızı tanıtması beklenen Turizm şirketleri kirletti. Hepsi de Latmos gibi benim olmayan bir kültürün adları ile turlar düzenlediler. Oteller de buna dahil. Yetmedi, zıpçıktı mağaza, alışveriş merkezleri bilmem hangi sevda ile işyerlerine yabancı isimler vermeye kalkıştılar. Beşparmak Dağları yörük mekanıdır, adı değiştirilemez. Velev ki ilkçağ adı olsa bile… Eğer o isimden söz edilecekse “tarihteki adı…. olan” denilsin. Bana göre bu muhtarlar Karamanoğlu Mehmet Bey'in fermanını uygulamaya karar vermişler. Ben isterim ki köylerine gelen zıpçıktıların ağzından “Latmos” çıkarsa hemen etrafından dağılsınlar." şeklinde konuştu. (İSMAİL ERAVCI)