12 Aralık 2016 Pazartesi

SULAMA BİRLİĞİ, DOLDURULAN AZMAKLARI TEKRAR AÇIYOR

SÖKE OVASI'NDA BAZI ÇIRÇIR FABRİKA SAHİPLERİNİN AZMAKLARI DOLDURMASI TEPKİLERE NEDEN OLDU

Yeni Söke Gazetesi'nin haberine göre; bazı çiftçiler Balat ve Batmaz ovaları ile Söke Ovası'nın bazı bölgelerinde azmakların manda çiftliği yapılmak üzere doldurulduğu şeklinde Devlet Su İşleri Müdürlüğü'ne şikayette bulundu. 
DSİ’nin kendisine gelen şikayet üzerine, azmakların doldurulması, açılması gibi durumlarda yetkinin Söke Ovası Sulama Birliğinde olduğu söylediği belirtildi.
Söke Ovası Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi konuyla ilgili gelişmeyi doğrulayarak; "Maalesef böyle bir durum var. İşi gücü bıraktık, doldurulan azmakları tekrar açmaya çalışıyoruz. Azmaklar Söke Ovasının sulanmasında önemli bir görevi yükleniyor. Özellikle kış sulamasında ve kuraklık yıllarında buralar su depolarıdır. Kış mevsiminden dolu olarak bırakılan azmaklar ihtiyaç duyulduğunda üreticiler tarafından kullanılıyor. Azmaklar sulama dönemlerinde sigorta güvencesi görür. Bunun için azmakların hangi gerekçe ile olursa olsun doldurulmasına izin vermeyiz. Azmakların doldurulması Söke Ovasındaki doğal dengeyi de bozacaktır. Azmaklar aynı zamanda Söke Ovasında önemli bir sorun olan taban suyunun yükselmesini önleyen önemli bir işlevi de görüyor. Doldurulan azmaklar üretimin devamlılığı için tehlikedir. Azmakların doldurularak üzerlerine yatırım yapılması Söke Ovasının sürdürülebilirliğini de tehlikeye atar. Doldurulan azmakları eski hallerine getirmeye çalışıyoruz." dedi.
Azmakların özellikle kuraklık dönemlerinde büyük işlev gördüğüne işaret eden Özekmekçi, "Söke Ovası Menderes Nehri Havzasının sonunda. Taşkın riski ve kuraklık riskinin en fazla yaşandığı yer. İşte görüyoruz, yağışlar düzensiz. Aralık ayının ortalarına geldiğimiz şu günlerde bölgemize iki defa yağmur yağdı. Kuraklık tehlikesi kapıya dayandı. Yağmurların ne zaman yağacağı belli değil. Yağmur yağacak diye bir garantide yok. Azmaklar bu yönden kuraklık dönemlerinde sulamada çok büyük işlev görüyor. Mevcut azmakları bırakın doldurmayı yeni azmaklar açılmalıdır.” şeklinde konuştu. (İSMAİL ERAVCI)