20 Aralık 2016 Salı

"SÖKE OVASI ÇÖLLEŞECEK"

AYDIN ÇEVRE PLATFORMU İKİNCİ BAŞKANI METİN AYDIN, JEOTERMALLERİN YANLIŞ KURULUMU NEDENİYLE İNCİR VE ZEYTİNİN ARDINDAN PAMUĞUNDA BİTME SÜRECİNE GİRECEĞİNİ SÖYLEDİ

Denge Gazetesi'nin haberine göre; Ayçep 2. Başkanı Metin Aydın Germencik Çevre ve Doğa Derneği ile birlikte yaptığı gezi sonrası yaptığı açıklamada, Moralı, Üzümlü, Karaağaç, Argavlı köylerinin büyük üzüntü ve öfke içinde olduklarını söyledi.
Aydın; “Bu bölgede yaşayan köylüler, jeotermal santrallerin şimdiye kadarki faaliyetleri ile incir ve zeytin mahsulüne büyük zarar verdiğini, şimdi de pamuk tarlalarına dadandıklarını söylediler. Oradaki köylüler, büyük üzüntü içerisinde. Söke Ovası topraklarında jeotermal santralleri, onlarca kuyunun pamuk tarlalarına çakıldığını, boruların tarlalar arasında dolandığını ve tarlaların bütünlüğünü bozduğunu, jeotermal santrallerden salınan akışkanların derelere bırakıldığını, salınan buharla ortamı yoğun çürük yumurta kokusunun kapladığını ifade ediyorlar.''dedi.

“SIRA PAMUĞA GELDİ”

Türkiye’nin en kaliteli pamuğunun Söke Ovası'nda yetiştiğini belirten Aydın, Söke Ovası'nın tarım dışı kalma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığına dikkat çekti. 
Aydın halkının yüzde 55’inin geçimini tarımdan sağladığını söyleyen Aydın, "Jeotermal santralleri geri kalan toprakları da kirleterek kullanılamaz hale getirmektedirler. Akışkanlar ayrıca Menderes Nehri'ni kirleterek bu sularım tarımsal faaliyette kullanımını engellemektedir. Süreç bu şekilde devam ederse Söke Ovası çölleşecek, tarım dışı kalacak, bu bölgede geçimini sağlayan insanların gömüldüğü topraklar haline gelecektir” dedi.
Aydın'da üretimde olan 20 tane jeotermal santral ile 500'ün üzerinde jeotermal kuyusunun olduğunu belirten Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu jeotermallerin yüzde 65'i Germencik ilçe sınırları içinde bulunmaktadır. Lisans almış veya proje aşamasında olan önümüzdeki süreçte yapılacak jeotermal santrallerin yüzde 50'si de bu bölgede yer alacaktır. Jeotermal santraller kurulurken Türkiye Cumhuriyeti yasalarını hiçe sayarak yerleşim yerlerinin yanına, evlerin bahçelerine, arkeolojik SİT alanlarına ve birinci sınıf tarım arazilerine yapılmaktadır.”
Türkiye'nin marka ürünleri olan zeytin, incir ve pamuğun bitmek üzere olduğunu belirten Aydın, “Türkiye elektrik üretimine binde 8 katkı yapılacak diye Aydın'ın ürünleri bitmek zorunda mı? Jeotermal kaynaklar Aydın'ın zenginliği diye sunuluyor. Aydın'ın marka ürünleri incir, zeytin, pamuk, Aydın'ın zenginliği değil mi? Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı verilerine göre son on yılda Aydın'da ekilen tarım arazileri yüzde 10, zeytin alanları yüzde 5, incir alanları yüzde 6, meyve veren incir ağaç sayısı yüzde 10 azalmıştır” diye konuştu.