29 Kasım 2016 Salı

"PAMUK BİRLİĞİ YANLIŞ YAPIYOR"

SÖKE ZİRAAT ODASI BAŞKANI KOCABAŞ, KOOPERATİFLERİN BORÇLARINI SİLMEYEN TARİŞ PAMUK BİRLİĞİ'NİN ÜRETİCİLERİ ZOR DURUMDA BIRAKTIĞINI SÖYLEDİ

Kemal Kocabaş yaptığı yazılı açıklamada, 4 yıldır pamuk alımı yapmayan Tariş Pamuk Birliği'nin bu yıl yaklaşık 38 milyon kilogram pamuk alarak başarılı bir alım sezonu geçiren Aydın pamuk kooperatiflerine zorluk çıkardığını öne sürdü.
Kocabaş, "kooperatiflerimiz için zor koşullar devam ediyor. Yeni Kooperatifler Yasası'na göre bazı birlikler kapandı. Türkiye’de 13 tarımsal birlik kaldı. Tariş Pamuk Birliği dışındaki diğer 12 birlik sözleşme gereği kooperatiflerin DFİF kredi faizlerini sildi. Pamuk Birliği 125 milyonluk DFİF borcunu silersem birliğin bilançosu bozulur. Gerekçesini ileri sürerek DFİF borç faizlerini silmiyor." dedi.
Tariş pamuk birliği 4 yıldır hiç pamuk almamasına karşın, alım yapan kooperatiflerden zarar edilen yıllarla ilgili ek ödeme alma hazırlığı içinde olduğunu iddia eden Kemal Kocabaş, "Zaten sözleşme gereği üreticimiz ödemesi gereği sermaye payını 20 eşit taksitle ödemeye çalışıyor. Tariş Pamuk Birliği pamuk üreticilerini zor durumda bırakacak uygulamalardan bir an önce vazgeçmelidir. Pamuk kooperatiflerinin gücü bellidir. Onlar bu yükün altından kalkamazlar. Pamuk birliği bu yanlışta
ısrar ederse, kapanmasına neden olacaktır." şeklinde konuştu.

SÖKE KOOPERATİFİ MALİ KONGREYE GİDİYOR

Söke'de bu yıl yaklaşık 14 milyon kilogram pamuk alıma gerçekleştiren 131 Nolu Söke Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi yarın mali genel kurulunu gerçekleştirecek.
Kooperatif Başkanı İsmail Özer konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu konuların görüşüleceği 30 Kasım Çarşamba günü yapılacak olan olağan mali genel kurulda pamuk üretiminin geleceğini yön vermeye çalışacağız. Bunun için tüm ortaklarımıza olağan mali genel kurula davet ediyorum. Pamuk üretiminin geleceğini çok yakından ilgilendiren bir genel kurul olacak.”dedi. (HÜSEYİN IŞIK)