16 Kasım 2015 Pazartesi

TARİŞ ZEYTİNYAĞI FİYATLARINI AÇIKLADI

TARİŞ, 0 İLA 0,5 ARASI ASİT ZEYTİNYAĞI ALIM FİYATINI 17 TL OLARAK BELİRLEDİ

Söke 1079 Nolu Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Mehmet İz yaptığı açıklamada, 2015 yılı zeytinyağı alım fiyatının kalitesine göre 10.00 TL. ile 17 TL. arasında belirlendiğini ve alımların peşin yapılacağını kaydetti.
Açıklanan fiyatların geçen yıla oranla yüzde yüzlük bir artışa denk geldiğine işaret eden Mehmet İz, “Zeytin üreticisi büyük bir merakla zeytinyağı fiyatlarının açıklanmasını bekliyordu. Birliğimiz açıkladığı fiyatla üreticiye sürpriz yaptı. Bizim dizem yağ olarak adlandırdığımız 0 ile 0,5 arası asit zeytinyağı alım fiyatını 17 TL. olarak açıkladı. 5 asit zeytinyağı’nın alım fiyatını da 10 TL. olarak belirledi. Bu fiyatlar neredeyse geçen yılın fiyatlarının yüzde yüzü oranında bir artış demektir. Birliğimizin açıkladığı bu fiyatlar tüccarında fiyatı yükseltmesi anlamına geliyor. Fiyatların bu kadar yüksek olmasının en büyük nedeni ürün yok. Geçen yıl bölgemizde zeytin rekoltesi yüzde 45 olurken, bu sene yüzde 25’lere düştü. Sadece Söke’de değil dünyada zeytin rekoltesi düşük. Üretim olmayınca fiyatlarda yükseliyor” dedi.
Başkan İz, Tariş'in Söke'deki yenilenen zeytinyağı tesislerinin çalışmaya başladığını da hatırlatarak, “Zeytinyağı sıkımı karşılığında kooperatife ortak üreticilerden zeytinini kendisi getirdiğinde yüzde 8, zeytini biz aldığımızda yüzde 9 ondalık alıyoruz. Bu ortak olmayan üreticilerde yüzde 9 ile yüzde 10 arasında değişiyor. Tüm üreticilerimizin zeytinini ve zeytinyağlarını kooperatifimize bekliyoruz.” şeklinde konuştu. (Kaynak-Yenisöke Gazetesi)