14 Kasım 2013 Perşembe

ALEVİ VATANDAŞLAR İFTARDA BULUŞUYOR


AYDIN'DA MUHARREM AYI DOLAYISIYLA ALEVİ VATANDAŞLAR TOPLU İFTAR YEMEKLERİNDE BİRARAYA GELİYOR

Aydın'ın Yılmaz köyünde Muharrem ayı dolayısıyla iftar yemeği düzenlendi. Menü Alevilerin iftar geleneğine uygun hazırlandı. Masalara metal çatal kaşıkla, su ve tuz konmadı.    

Çine Tahtacı Kültür Eğitim ve Yardımlaşma Derneği yönetim kurulu üyesi Evrim Karakoz, "Ramazan ayında tutulan oruca ek olarak burada Muharrem ayında on iki gün oruç tutuluyor. Muharremin tabi ayrı bir özelliği daha var. Peygamberimizin torunu Hz. Hüseyin ve yanındaki yetmiş kişi biliyorsunuz Kerbela çöllerinde Yezid ordusu tarafından aç susuz bırakıldı. Bu anlamda Peygamber sevgisi, ehlibeyt sevgisi, Hz. Ali sevgisinden dolayı onların orada yaşadığı açıları biraz olsun yaşayabilmek için Ehlibeyt sevgisinin yoğun olduğu yerlerde daha özenli bir şekilde tutuluyor. Normal akşama kadar bildiğimiz Ramazan orucu gibi tutulmakta, oruç açıldıktan sonra mesela su içilmemekte, et gibi lüks yemekler tüketilmemekte ve bu böyle bu gelenek yüzlerce yıldan beri devam etmekte." dedi.

Yılmaz Köy Muhtarı Mustafa İnce de, "-Muharrem ayı içerisinde on iki imamların oruç değil de bu bir yastır. On iki imamın yasıdır. Bunu her alevi, Sünnisi, herkes Muharrem ayı içerisinde bu güncelleştirmeyi oluştururlar." şeklinde konuştu.

İftara katılan Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ise, "-Biz de bugün Muharrem ayı nedeniyle beraber vatandaşlarımızla iftarımızı açıyoruz. Onlarla beraber olduk. Herkese Allah kabul etsin diyorum. " dedi.

Yılmaz köyündeki iftar dua ile son buldu.