7 Kasım 2013 Perşembe

PAMUKTA ÜRETİM DÜŞÜYOR İTHALAT ARTIYOR

VERİM ARTTI AMA EKİLEN ALAN DARALDI

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Şemsi Bayraktar, pamukta rekabet koşullarının üretim artışını önlediğini bildirerek, “Pamukta ithalat artıyor. 1995 yılında 113 bin ton olan lif pamuk ithalatı, 2012 yılına kadar yüzde 442,5 artarak 613 bin tona çıktı” dedi. 
 
Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, "sanayicinin her yıl artan ihtiyacını karşılayamadığımız için, pamukta ‘net ithalatçı’ olmamızın en büyük sebepleri, Dünya Ticaret Örgütü Tarım Anlaşması’nda pamuk ithalatında herhangi bir önlem olmaması, Avrupa Birliği Gümrük Birliği anlaşmasında sanayi ürünü olarak işlem gördüğü için, pamukta 1995 yılından itibaren gümrük vergisinin sıfır olması ve girdi fiyatlarının yükselmesidir. Son yıllarda pamukta en fazla ithalat yaptığımız ülkelerin ABD ve Yunanistan olması bu anlaşmalardan kaynaklanmaktadır.” dedi.
  
Türk pamuğunun üretiminde maliyet sorununun bilinen bir gerçek olduğunu vurgulayan Bayraktar, “girdi fiyatları, işçilik giderleri ve tarıma yönelik mal ve hizmetlere uygulanan vergi oranlarına, küçük, parçalı ve dağınık işletme yapısının getirdiği sorunlar da eklenince, üretim maliyeti daha da artmaktadır. Bunların yanında pamuk hasadı ve çırçırlama işlemlerinde karışarak lif kalitesini düşüren yabancı maddeler, standardizasyon problemleri ve pamukla ilgili kesimlerin birbirleriyle işbirliği yapamaması gibi nedenler de pamuğun diğer problemleri arasında yer almaktadır” şeklinde konuştu.

Pamuk üretiminde ABD’li çiftçinin Türk çiftçisinden yüzde 17,2 daha az masraf yaptığını belirten Bayraktar, şunları kaydetti: “Bunun yanında,  ABD’de dekara 38 cent (75 kuruş) doğrudan destekleme alan üreticilere, ayrıca düşük faizli ürün rehin kredileri, uzun vadeli ihracat desteği kredileri ve 2008 yılından itibaren de gelir koruma ödemeleri gibi çeşitli destekler verilmektedir. Ayrıca üreticilerin ve üretimlerinin korunması için, birçok ülkenin hatta Avrupa Birliği’nin yaptığı gibi tarife dışı engellerin konulması gerekmektedir.  Bu tip önlemlerle pamuk için verilen dövizin büyük bir kısmı ülkemizde kalacaktır.”