7 Ocak 2019 Pazartesi

KAĞIT FABRİKASI ELEŞTİRİLERİNE YANIT İLK AĞIZDAN

SÖKE'DE İNŞAATI DEVAM EDEN KAĞIT FABRİKASI İLE KAMUOYUNDA OLUŞAN ENDİŞELERİ GİDERMEK AMACIYLA KİPAŞ HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI MEHMET HANEFİ ÖKSÜZ SÖKE'DE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLEDİ

Toplantı, kağıt fabrikasının çevreye zarar vermeyeceği şeklindeki açıklamaları tatmin edici bulmadığını söyleyen Kemal Kocabaş'ın başkanlık ettiği Söke Ziraat Odası toplantı salonunda yapıldı.
Toplantıya, holding yönetim kurulu başkanı Mehmet Hanefi Öksüz, holding genel koordinatörü Aydoğan Yüce, Kipaş Kağıt Fabrikası Genel Müdürü Alaattin Yalçınözü, Kipaş Kağıt Grubu Ceosu Sinem Öksüz başta olmak üzere, Ak Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz, Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran, Söke Ticaret Odası Başkanı Haluk Kutlay, Ak Parti Söke İlçe Başkanı Namık Yıldırım, MHP Söke ilçe başkanı Veysel Öztürk, İlçe Tarım Müdürü Zeki Berhuni, Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş ile çiftçiler katıldı.

"ANADOLU'NUN 3. BÜYÜK GRUBUYUZ"

Kipaş Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hanefi Öksüz Ziraat Odası salonunu dolduran Sökelilere hitaben yaptığı sunuma, kendisini ve şirketlerinin tanıtımını yaparak başladı.
Öksüz, sektörde 10 bin kişiyi istihdam ettiklerini ve holding olarak Anadolu'nun 3. büyük grubu olduklarına dikkat çektiği konuşmasında, "Eğitim, enerji, tarım, çimento, tekstil ve kağıt sektörlerinde faaliyet gösteriyoruz. 10 bin kişi istihdam ediyoruz. Holding olarak Anadolu’nun üçüncü büyük grubuyuz. Kağıt sektörü en son girdiğimiz alanlardan biridir. Her alanda olduğu gibi bu alanda da holding olarak en büyük hedefimiz üretimde son teknolojiyi kullanmaktır. Yüzde 60 daha az su kullanan, çevre kirliliğine duyarlı işletmelerimiz var. Baktığımızda sadece Trakya’da büyük ve modern bir fabrika mevcut. Bizim kağıt üretiminde holding olarak hedeflerimiz mevcut. Türkiye 350 milyon dolarlık kâğıt ithalatı yapıyor. Biz holding olarak bu ithalatı önleyip, 200 milyon dolardan fazla ihracat yapacağız. İhracatımızla cari açığını kapatmak için 500 milyar dolardan fazla katkı sunacağız" dedi.

"NEDEN SÖKE?"

İzmir'de ve Ege Bölgesi'nde kağıt üretimi konusunda büyük bir eksiklik gördüklerini belirten Hanefi Öksüz, "Bu eksikliği gördükten sonra Ege'de böyle bir yatırımı yapmayı uygun gördük. Yer konusunda İzmir'in Aliağa ilçesi ile Söke arasında gittik geldik. Sonunda Söke'de karar kıldık. Fabrikayı kuracağımız yerin ulaşım yerlerine ve limana yakınlığı çok önemli. Ancak Söke kaymakamı ve Organize Sanayi Bölgesi yönetimi bize çok büyük ilgi gösterdiler. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Nasip burasıymış. Fabrika inşaatında hızlı da gidiyoruz. Bizim buraya yaptığımız yatırım Ege Bölgesi'nin Çanakkale Boğaz Köprüsü inşaatından sonraki en büyük yatırım. 500 milyon civarında bir yatırım." dedi.

"ÇEVREYİ KİRLETMEYEN SANAYİ TESİSİ OLMAZ"

Ege Bölgesi'nin 2. en büyük yatırımı yapmasına karşın beklemediği tepkilerle karşılaştığını kaydeden Öksüz, "Bir takım çevreler ve insanlar fabrikanın zarar vereceğini söylemiş. Kurulan bu tesis çevre bakımından Avrupa da böylesi yok, iddia ediyorum. Çünkü bu tesisin bütün parçalarını Almanya'da yaptırıyoruz. Devletin belirlediği yabancı madde oranı 830, OSB'lerde 350, Avrupa'da 100 iken biz burada 80 olarak belirledik. Kömür kullanacağız ama doğalgazın bacasından çıkan gazdan daha az zehirli bir çıkış olacak. Çevreye duyarlı olacağız ve koruyacağız. Çevreyi kirletmeyen hiçbir sanayici kuruluşu olamaz. Biz bu işleri mecburen yapacağız ama yaparken de doğanın kıymetini bileceğiz. En az zarar verecek şekilde yapacağız. Yoksa bu insanlar nerede çalışır, ülke ihracatı nasıl yapar? Kendi arıtma tesisimizi kullanacağız. Kullandığımız suyun yüzde 60'ı geri dönüşümle kullanılacak." ifadelerini kullandı.

SÖKELİLER ENDİŞELERİNİ DİLE GETİRDİ

Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hanefi Öksüz yaptığı bilgilendirme sunumunun ardından salondakilerin sorularını yanıtladı.
Öksüz, fabrikada bir günde yakılacak yaklaşık 400 ton kömürün nasıl ber taraf edileceği ve kullanılacak suyun nereden temin edileceği şeklindeki bir soruya verdiği yanıtta, "Suyu ilk olarak açtığımız kuyulardan temin edeceğiz. Sulama mevsimi dışında Menderes Nehri'nden alacağız. Bölgede su depolayacak çok fazla tesis yok bu nedenle su temini amacıyla bir gölet yapmayı da düşünüyoruz. Şu anda kuyularda çıkan su bize yeterli. Kömür konusunda ise kül miktarı yüksek kömürleri kullanmayacağız. Üretim sırasındaki maliyet giderlerine de bakacağız. Ancak günümüzde baca gazlarının tamamını alan sistemler var. Külü dökecek alanlar vardır diye düşünüyorum. Biz bunların iznini aldık" dedi.

"BİZİM ÇOCUKLARIMIZ BURADA BÜYÜYECEK"

Toplantının sonunda söz alan Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran da, Sökelilerin gösterdiği duyarlılığın gelecekte yaşanması olası sıkıntıların şimdiden gündeme getirilmesinden ibaret olduğunu söyledi.
Toyran, "Kipaş Kağıt Fabrikası'nın Söke'de kurulması ve enerji olarak kömürü kullanacağı öğrenildiğinde şunlar gündeme geldi. Kullanacağı su çok tartışıldı. Kullanacağı kömürden dolayı gaz deyin, kül deyin çevreye ve bitkilere vereceği zarar çok konuşuldu. Ama siz de yüksek teknoloji kullanılacağını belirttiniz. Bu noktada gönlümüzü rahat olmasını temenni ediyoruz. Şu anda salonda bulunan ve Söke'de yaşayan bir çok kişi ve gelecekte de Söke'de yaşayacak olan arkadaşlarımızın endişesi çocuklarımızla ilgili bu yönde bir sıkıntı olmaması yönündedir. Sanayi kuruluşları gittikleri hemen her yerde tepki çekiyorlar. Burada da kafalardaki soru işaretleri bugünkü toplantıdan sonra, bir çok kişinin kafasındaki soru işaretlerinin cevap bulduğunu düşünüyorum." dedi.

(HÜSEYİN IŞIK)