3 Mart 2018 Cumartesi

SÖKE BELEDİYE MECLİSİ'NDE "ŞENGEL İNŞAAT" KRİZİ

SÖKE BELEDİYE MECLİSİ'NİN MART AYI TOPLANTISINA ŞENGEL İNŞAATLA YAPILAN ANLAŞMADA KAMU ZARARI OLUŞUP OLUŞMADIĞINA İLİŞKİN EK GÜNDEM MADDESİ DAMGA VURDU

Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran'ın yönettiği Belediye Meclisi'nin dün yapılan Mart ayı toplantısına muhalefet partileri de büyük ilgi gösterdi.
Hareketli geçen toplantıyı, Ak Parti, Milliyetçi Hareket Partisi ve İyi Parti Söke İlçe Başkanları ve yönetim kurulu üyeleri de izledi. 

KAMU ZARARI TARTIŞMASI

Ak Parti meclis üyeleri, Yenicami Mahallesi'ndeki belediyeye ait arsada Şengel İnşaat tarafından yapılan çok katlı bina inşaatında "kamu zararı" oluşup oluşmadığına ilişkin "Müfettiş İncelemesi" yapılmasını talep eden bir önerge verdi. 
Ak Partili meclis üyelerinin verdiği öneri ile ilgili açıklamada bulunan Belediye Başkanı Süleyman Toyran,"keşke bu önergeyi yazmadan önce sorsaydınız. Çünkü aynı dosya zannediyorum Kasım ayında belediyeye gelen bir müfettiş tarafından bunun da denetimi yapıldı. Müfettişin tespit ettiği bir olay olursa da bunun savunmasını yapmak bize düşecektir. Ak Parti grubundan gelen öneriye biz yazılı olarak cevap verdik. Bu konunun neden bu kadar gündeme geldiğini de kendi adıma tam anlayamıyorum. Yapılan ihalede bir sıkıntı yok. 3 defa yenilenmiş bir ihale, kapalı zarf usulü ile 3 defa ihaleye çıkmış. Hepsi hem yerel gazetede, hem resmi gazetede, hem de ulusal gazetede yayınlanmış bir ihale. Burada bulanık suda balık avlamayı bırakalım. Burada komisyon kurulmasında partimiz adına hiçbir sıkıntı yoktur. Ama nereye varılmak istendiğini inanın ben kendi adıma anlamakta zorluk çekiyorum" dedi. 
Meclis Denetleme Kurulu'nun CHP'li üyesi Levent Tuna da, "Şu anda denetleme kurulu olarak bu dosya incelememizde, önümüzdeki hafta bu dosyanın incelemesini tamamlayacağız. Ama bizimkisi bir iç denetim bildiğiniz gibi, talep edilen dosya dış denetime de alınmıştır. Yani talep edilen önerge hasıl olmuştur." şeklinde konuştu.
Ak Parti Grubu adına söz alan Hatice Uzel Çakar ise, ek madde gündeme alınmadan başkan Toyran tarafından tartışmaya açılmasına anlam veremediğini belirterek; "Biz verdiğimiz önerge ile bu konunun ek gündeme alınmasını talep ettik. Şu anda yaptığınız bu açıklamayı önergenin oylanmasının ardından yapmanız gerekirdi" diyerek tepkisini gösterdi.




AK PARTİ'NİN ÖNERGESİ OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ

Tartışmaların ardından başkan Toyran tarafından oylamaya sunulan "Kamu Zararı"yla ilgili önerge oy çokluğuyla kabul edildi.
Önergeye MHP Meclis üyesi Bülent Arıcı red oyu kullandı.
Başkan Toyran da oylama sonrası yaptığı açıklamada, "ben de kabul oyunu bizimle ilgili olduğu için verdim. Yoksa farklı bir oy kullansam, farklı yerlere çekilecek, o nedenle kabul ediyorum." ifadesini kullandı.

MHP'Lİ ÜYEYE SERT ÇIKAN BAŞKAN TOYRAN OTURUMU KAPATTI

Söke Belediyesi ile Şengel İnşaat Firması arasında yapılan arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı sözleşmesi ile ilgili bilgi veren başkan Süleyman Toyran ile MHP meclis üyesi Tayfun Batmaz arasında gerginlik yaşandı. 
MHP meclis üyesi Tayfun Batmaz'ın parkın değerinin ne kadar olduğuna yönelik sorusunu yanıtlayan başkan Toyran, "1 milyon 600 bin lira gibi, ancak şu anda 2 milyon 500 bin lira gibi" dedi.
Batmaz'ın konuşmaya devam etmesi üzerine başkan Toyran, , “Tayfun ben bunları bilemem. Bunların sınıf grubuna göre değerlendirme şekilleri var. Mimar, inşaat mühendisi arkadaşlara sorarsınız. Daha da güvenmiyorsan yollarsın bir ekspertiz” dedi.
Toyran'ın bu çıkışı üzerine sesini yükselten Tayfun Batmaz, "Başkanım o tarzda konuşmayın. Sen orada 25 bin oyla oturuyorsun ben de 22 bin 500 oyla oturuyorum. O tarza girdik mi yanlış olur” dedi. 
Batmaz'a "seviyeli, saygılı olacaksın" şeklinde tepki gösteren Toyran, meclisin Mart ayı toplantısını sonlandırdı.




GÜRER "BİZ SÖKELİ HEMŞEHRİLERİMİZİN HAKKINI ARADIK"

Toplantı sonrası mecliste yaşanan gerginliğe ilişkin açıklamada bulunan Ak Parti Söke İlçe Başkanı Fatih Gürer, kamuoyunda rahatsızlığa neden olan bu ihale ile ilgili söylentilerin ortadan kalkması için böyle bir önerge verdiklerini söyledi.
Gürer, "Burada da 122 daire söz konusu bunun yüzde 40'ı 45 daire yapıyor. Ancak belediye 14 buçuk daire aldı ve bir park yapıldı. Burada biz Sökeli vatandaşlarımızın hakkını yedirmek istemiyoruz. Bu konunun gündeme gelmesi de yine meclis toplantısında belediyeye ait taşınmazların satışıyla ilgili encümene yetki verilmesi söz konusuydu. Bu yetki içerisinde bu 14 buçuk dairenin satısı da vardı. O yüzden gündeme getirdik bu konuyu. Yani iş işten geçmeden engel olalım, belediyenin sökeli hemşehrilerimizin hakkını yedirmeyelim istiyoruz" dedi. (HÜSEYİN IŞIK)