19 Aralık 2017 Salı

İLK AÇIKLAMA KİPAŞ'TAN GELDİ

"KURACAĞIMIZ FABRİKA DOĞAYI EN AZ KİRLETEN BİR YATIRIM OLACAK"

Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hanefi Öksüz, kurmayı planladıkları Avrupa'nın en büyük kağıt fabrikasıyla ilgili incelemelerde bulunmak üzere Söke'ye geldi.
YeniSöke Gazetesi'nden İsmail Eravcı'nın görüşme talebini kabul eden Mehmet Hanefi Öksüz, Söke kamuoyunda tedirginliğe neden olan fabrika ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Söke'de kurulacak tesisin dünyadaki en son teknolojiye sahip olacağını belirten Hanefi Öksüz, "İnsanların ön yargıları hep olur. Yatırım isterler ama çevreyi kirletmesini istemezler. Yani bazı şeyler vardır. Bir ormana çadır da kursanız çevreyi kirletirsiniz. O çadırın kazığını çakarken iki tane otu sökersiniz. Bir kağıt parçasını unutursunuz. Önemli olan şu; kanunların verdiği çerçevelerde haklara uymak, bu sınırları aşmamak. Çünkü burada insanlar çalışacak. Bu insanlara çalışacak iş gerekli. Yani elinizden geldiği kadar doğayı en az kirletecek şekilde sanayileşmeliyiz ve yeni iş sahalarını açmalıyız. Bizim burada kuracağımız tesis hakikaten çevre konusunda çok duyarlı. Yoksa bir evin sobasının dumanı da çevreyi kirletiyor, bir otomobilin egzozu da çevreyi kirletiyor. Eski bir model otomobil giderken dumanından arkasında nefes alamazsınız, son model bir arabada ise hissetmezsiniz bile, ama o da çevreyi kirletir. Yani o da sıfır zararlı değil. Bizim buraya kuracağımız fabrikayı otomobille kıyaslarsak, en en son model otomobil kadar kirleten bir teknoloji ile yatırımımızı yapıyoruz" dedi.

"BÖLGE İNSANI RAHAT OLSUN, EN SON TEKNOLOJİ KULLANILACAK"

Söke'de kurulacak fabrikanın bölgenin en büyük yatırımlarından biri olduğunu kaydeden Öksüz, "Çanakkale Boğaz Köprüsü’nden sonra bölgenin en büyük yatırımı. Buraya kağıt sektöründe Avrupa’nın en büyük yatırımını kuruyoruz. Türkiye’nin değil Avrupa’nın en büyük yatırımı. Özellikle ülkemizin 300 milyon dolarlık kağıt ithalatını önleyecek, üstelik 225 milyon dolarlık da ihracat yapacak bir yatırım. Biz de Sökeliler kadar heyecanlıyız bu yatırımı yaparken. Bölge için, ülke için, kendimiz için, çalışanlarımız için hayırlı, uğurlu olsun. İnsanlar yatırıma karşıdır. Ama çocuğunun nerede çalışacağını düşünmez. Santrale karşıdır ama evinin elektriği kesilir, bağırır. Santral olmadan elektrik kendiliğinden gelmiyor ki. Maalesef yatırıma tepkili bir zümre var. Almadan vermek Allah’a mahsus. Yatırım yapacaksın ki kalkınma olsun. Yatırım yapacaksın ki ülke kalkınsın. İnsanlar aş, ekmek bulsun. Bunların hepsini yapacağız, yaparken de en doğru şekilde yapmaya çalışacağız.Avrupa’da bile kurulan tesislerde bu kadar modern bir tesis yok. Arıtma tesisi ve diğer aparatlarıyla son sistem bir tesis olacak. Teknolojik bakımdan son derece gelişmiş, çevreyi çok az kirleten, atık suyunu tekrar kendisi kazanıp, tekrar kullanan çok çok verimli bir tesis. O bakımdan bölge insanı rahat olsun" şeklinde konuştu.

"SÖKE BİZİM İKİNCİ VATANIMIZ  OLDU, SÖKELİLERİ SEVİYORUZ"

Bölgede daha önce jeotermal alanında yatırım yaptıklarını belirten Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Öksüz, "Bu bölgede yatırıma jeotermalle başladık. Kağıt fabrikasının da oraya yakın olmasını istedik. Ege Bölgesi’nde de Söke’ye tercih ettik. lk etapta burada yaklaşık 700 kişi istihdam edeceğiz. Tabi ikinci etapta bu bin kişiyi geçecek. Üretime başlamayı da 2019 yılının sonu veya 2020 yılının başı olarak düşünüyoruz.
Bölge bize heyecan verirse, başka sanayi tesisleri de kurmaya devam ederiz. Geleceği Allah bilir ama başlangıcımız, niyetimiz güzel. İnşallah iyi olur diye düşünüyorum" diyerek sözlerini tamamladı. (HÜSEYİN IŞIK)