27 Eylül 2016 Salı

SÖKELİ ÖĞRENCİLERİN YURT VE KİRA İSYANI

ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ'NİN SÖKE'DEKİ BÖLÜMLERİNDE OKUYAN ÖĞRENCİLER KENTTEKİ ÖZEL YURT VE EV KİRALARININ YÜKSEK OLMASINI PROTESTO ETTİ 

Söke’de 5 yıldan beri eğitim öğretime devam eden Adnan Menderes Üniversitesi Meslek Yüksekokulu öğrencileri, devlet yurdu olmadığı için her yıl artan ev kiraları nedeniyle kira ödeyemez duruma geldi. 
Yetkililerin ilgilenmemesi nedeniyle Hukümet Meydanı'nda toplanarak bir araya gelen öğrenciler, yüksek kiralar nedeniyle yurt ve ev sahiplerini protesto etti. 
Öğrenciler, yetkililerden sorunların çözülmesi için yardımcı olunmasını istedi. 
Öğrenciler adına konuşan Ebru Göçmen, "Kira bedellerini çok yüksek buluyoruz. Geçtiğimiz yıllara oranla ev, apart ve yurt fiyatlarındaki artışların, normalin üzerinde yükselmesi tüm öğrencilerin ve ailelerinin tepkisine yol açmıştır. Devlet yurdunun olmaması, bizleri bu yüksek maliyetli ev ve yurtlara mecbur kılmaktadır. Bu durumu fırsat bilen ev sahipleri de evin ederi yerine, kişi başı fiyat uygulaması yapmaktadır. Bazı ev sahipleri öğrencilere sahip çıkması gerekirken, onları bir gelir kaynağı olarak görmekten vazgeçmemişlerdir. Öğrencilerin ve ailelerinin durumu göz önüne alınarak kira fiyatlarında düzenlemeler yapılsın" dedi.

ÇERÇİOĞLU’NDAN YARDIM İSTEDİLER

Ulaşımda yaşadıkları sıkıntılardan dolayı Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na da seslenen Göçmen, şöyle konuştu: "Söke Sağlık Meslek Yüksekokulu öğrencileri, Söke'de staj imkanlarını kısıtlı olmasından dolayı yıllardır Efeler’de staj görmekte. Bu durum öğrencileri fiziksel ve psikolojik olarak yıpratmaktadır. Servis ve otobüs ücretleri de öğrencilere maddi olarak büyük sorun yaratmaktadır. Bu konuda Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’ndan ulaşım için destek bekliyoruz."
Söke Şehiriçi Minibüslerinin akşam saatlerinden itibaren hizmet vermediğine de işaret eden Ebru Göçmen, "Şehir içinde çalışan ulaşım araçlarının belirli saate kadar çalışmaları özellikle ikinci öğrenim gören kız arkadaşlarımızı zor durumda bırakıyor. Gece geç saatlerde dersten çıkan arkadaşlarımız evlerine veya yurtlarına ulaşmada zorluk yaşıyor. Bu konuda yetkililerden duyarlılık bekliyoruz." şeklinde konuştu. 
Göçmen, yaptıkları bu çağrılara kulak verilmediği sürece eylemleri kararlılıkla sürdüreceklerini vurguladı.

AİLEYE 5 ÖĞRENCİYE 15

Öğrenciler, konuşmalarla birlikte sık sık ellerindeki dövizleri kaldırarak, 'Aileye 5 öğrenciye 15', 'Gelir kaynağı değiliz', 'Yolunacak kaz değiliz', 'Müşteri değil, öğrenciyiz', 'Söke sesimize kulak ver', 'Barınmak hakkımız, söke söke alırız', 'Okumaya geldik, yolunmaya değil' ve 'Söke uyan' gibi sloganlar atarak, yüksek kira ve ulaşım ücretlerini protesto etti. (BURHAN CEYHAN)