27 Eylül 2016 Salı

SÖKELİ PAMUK ÜRETİCİSİ TEDİRGİN

PAMUK FİYATLARINDA HASAT ÖNCESİ YAŞANAN ANİ DÜŞÜŞ ÜRETİCİLERİ TELAŞLANDIRDI

Söke Ziraat Odası’nda bir araya gelen pamuk üreticileri ve STK temsilcileri, hasat zamanında pamuk fiyatlarının düşüşüne çözüm aradı. 
Toplantıda, üreticilerin fiyatlar yükselinceye kadar pamuğu satma yanlısı olmadığı ifade edildi.
Söke Ziraat Odası'nda gerçekleşen toplantıda dünya ve Türkiye piyasasındaki pamuk fiyatları masaya yatırıldı. 
Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, pamuk fiyatlarında yaşanan düşme nedeniyle üreticilerin sıkıntılı günler yaşadığını ifade ederek, bu konuda fikir alışverişinde bulunmak ve çözüm önerilerini tartışmak üzere bir araya geldiklerini söyledi.

TARİŞ ZİRAAT BANKASI KREDİSİNİ BEKLİYOR

TARİŞ Söke 131 No.lu Pamuk Tarım Satış Kooperatifi Başkanı İsmail Özer de, “TARİŞ'in devlet tarafından desteklenmesi için milletvekilleri aracılığı ile Tarım Bakanı Faruk Çelik ile görüştük. Konuyla ilgili Ziraat Bankası'ndan düşük faizli kredi kullanımı söz konusu oldu. Kredinin bu sezona yetişmesi için çaba sarf ediliyor" dedi.

ÜRETİCİ 5 TL'NİN ALTINDA PAMUK SATMASIN

Hiç arzulamadıkları keyifsiz bir dönem yaşandığını ifade eden Söke Ticaret Borsası Başkanı Salih Deniz Günal da, “Pamukta fiyat dalgalanması bugünün meselesi değil, Temmuz'dan bugüne yaşanan bir meseledir. Dünya piyasalarında 78 cent seviyesine çıkan pamuğun fiyatı, ağustos ayı başında 65 cent seviyelerine geriledi. Dünyada emtia savaşları var. Amerika en büyük pamuk üreticisidir, Çin ise en büyük tüketici konumundadır. Amerika ve Çin arasında yaşanan rekabetin sonuçları ülkemize yansıyor. İç piyasada ise Güneydoğu'da pamuğun çıkmasının ardından 5,40 TL fiyat telaffuz edildi. Piyasada pamuk 5 lira 40 kuruş iken biz 6 TL'den satalım diyemeyiz. Söylemek kolay, yapabilmek zordur. Bu piyasa şartlarında pamuk satmamak en iyi alternatif olarak görünüyor. Bölge olarak direnmemiz lazım. 5 TL'nin altında pamuk satmıyoruz diyerek, Söke olarak birlik olursak fiyatların artacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.
Ege Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş (ELİDAŞ) Genel Müdürü Ahmet Özlü ise; pamuğunu satmayıp lisanslı depoda bekletmek isteyenleri beklediklerini, ELİDAŞ olarak bu piyasa şartlarında üreticilere kapılarının açık olduğunu söyledi. 

6 MADDELİK DEKLARASYON 

Toplantının ardından 6 maddelik ortak deklarasyon yayınlandı. 
Deklarasyonda; 
"1- Son haftalardaki dünya pamuk fiyatlarının tersine, ülkemizdeki pamuk fiyatlarındaki düşüklük nedeniyle bölgemiz Ziraat Odaları ve Tarım Pamuk Satış Kooperatifleri ile birlikte Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nezdinde yaptığımız görüşmelerde, Tarım Satış Kooperatiflerinin, Ziraat Bankası aracılığıyla destekleme çalışmasının bir an önce bitirilip piyasaya müdahale edecek konuma getirilmesi sağlanmalıdır.

2- Pamuk fiyatlarının serbest piyasa koşullarında oluştuğu gerçek, ancak hasat döneminin başladığı bu günlerde aynı kalitede pamuğun yurt içi fiyatları, yurt dışı fiyatlardan daha düşük seyretmektedir. Bunu önlemenin yolu pamuk hasadından sonra borçları nedeniyle malını hemen satmak zorunda olan çiftçinin, bu zorunluluğu ortadan kaldıracak tedbirler alınması ve pamuk borsasının daha iyi denetlenmesi sağlanmalıdır.
3- Pamukta fiyat dalgalanmalarını önlemek ve üreticinin haklarını korumak amacıyla kurulan lisanlı depoculuk sisteminin işleyişi ve güvenilirliği çiftçiye daha iyi anlatılmalıdır.
4- Pamukta emanet sistemi, tekrar gözden geçirilerek üreticiyi mağdur etmeyecek düzenlemeler yapılmalıdır.
5- Bölge pamuğunun kalitesi ve sürdürebilirliğini sağlamak açısından yaş ve kozaklı pamuk toplanmaması için, üretici ve çırçırcı üzerine düşen görevi yerine getirmeli bu konuda yasal düzenlemeler ve tedbirlerle yeniden gözden geçirilmelidir.
6- Pamukta destekleme modeli gözden geçirilmeli, önümüzde yıl uygulanması düşünülen havza modelinde kaliteli üretime teşvik edilmelidir." denildi. (BURHAN CEYHAN)