24 Aralık 2014 Çarşamba

AYDIN'IN ÖLÜM HARİTASI AÇIKLANDI

AYDIN TABİP ODASI, İLİN ÖLÜM HARİTASIYLA BİRLİKTE SEBEPLERİNİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ AÇIKLADI 

Oda Başkanı Metin Aydın düzenlediği basın toplantısında, Menderes Nehri’nden sulanan topraklar ve bu alanlarda yaşayanlarda kanser oranının çok arttığına dikkat çekti.
"Menderes Nehri ve Menderes Ovası'nda yetişen ürünler temiz değil." diyen Aydın, ölüm oranlarında ilk sırayı kanserle birlikte, dolaşım ve solunum sistemi hastalıklarının aldığını söyledi.

Metin Aydın'ın verdiği bilgiye göre;
Dolaşım sistemine bağlı ölümler Türkiye genelinde yüzde 21 iken, Aydın'da yüzde 31,5. 
Kansere bağlı ölümler Türkiye genelinde yüzde 18 iken, Aydın'da yüzde 41,7. 
Solunum sistemi hastalıklarına bağlı ölümler Türkiye genelinde yüzde 46 iken, Aydın'da yüzde 57,3. Endokrin-beslenme-metabolizma hastalıklarına bağlı ölümler Türkiye genelinde yüzde 5 iken, Aydın'da yüzde 17,4 artış gösterdi.

Bu hastalıklara bağlı ölüm oranlarındaki artışı ilin sağlık altyapısındaki yetersizliğe bağlayan Tabip Odası Başkanı, ildeki kanser vakalarındaki artışın temel nedeninin de Büyük Menderes Nehri'ndeki kirlilikten kaynaklandığını belirtti.
Aydın, "özellikle kanser vakaları Aydın'da Türkiye ortalamasının çok üstünde. Bu artışın sebepleri ise, Menderes Nehri'nin kirliliği, tarım ürünlerinin bilinçsiz şekilde çok fazla ilaçlanması, bu ilaçlı sebze meyvelerin tüketilmesi, yine bu ilaçların sulama veya yağmur ile yer altı sularına karışması, bu suların içme ve sulamada kullanılmasıdır." dedi.
Çözüm önerilerini de sıralayan Aydın, "ilin sağlık altyapısı acilen düzeltilmeli. Hastane veya entegre hastane olmayan ilçelere bu sağlık kuruluşları açılmalı. Merkezde bulunan ikinci basamak hastaneler insana yaraşır şekilde yeniden kurulmalı, sağlık çalışanı ve tıbbi donanım yönünden iyileştirilmelidir. Menderes Nehri'nin doğaya, çevreye, bitki örtüsüne, sonuçta insan ve tüm canlı sağlığına yarattığı zararlara son verilmesi için çok acil tedbirler alınmalı, gerekirse ulusal seferberlik ilan edilmelidir. Menderes Ovası'nda bilinçsiz yapılan sebze meyve ilaçlamaları derhal sonlandırılmalı, yeraltı sularının kullanımı çok sıkı denetlenmelidir." şeklinde konuştu.