7 Ağustos 2013 Çarşamba

BAFA GÖLÜ'NÜN MANZARASI YOK EDİLİYOR




Bafa Gölü, Söke’den Bodrum’a gidenlerin hayranlıkla izlediği, durup çay içtikleri ve muhteşem panoramasında mutlaka fotoğraf çektirip, hoş anılarla ayrıldığı bir doğa harikasıdır.

Sırtını Antik Dönem’in Latmos’u Beşparmak Dağları’na dayayan Göl aynı zamanda, güneşin en güzel battığı ve ayın en güzel doğduğu benzersiz yerlerden biridir.

 
Her köşesinde ayrı bir güzelliğin ve geçmiş uygarlıkların izlerini taşıyan Bafa Gölü, doğa, tarih, botanik, kuş ve fotoğraf tutkunlarının vazgeçilmez mekanları arasındadır.

Bafa’yı panoramik görmek isteyen trekking tutkunları, gölün hemen yanı başından yükselen devasa gnays kayaların içinden tırmanarak gölün muhteşem güzelliğini izlerler.

Dağa çıkamayanlar gölün büyülü güzelliğini, tarihi mekanlarını ve Latmos’un hayranlık uyandıran manzarasını teknelerden izleme imkanı bulurlar.

Nesli tükenme tehlikesi bulunan kuşları Bafa’da her zaman görmek mümkündür.

Gölün bizlere sunduğu tüm bu güzellikler gün geçtikçe yokoluyor. Bafa'nın tarih boyunca devam eden doğal güzelliği günümüzde maden ocaklarının insafına bırakılmış.
  

Ocaklar sadece Bafa’nın doğal peyzajını bozmakla kalmıyor, eşsiz güzellikteki doğasını geri dönülmez biçimde yok ediyor, binlerce yıllık uygarlıkların izlerini de ortadan kaldırıyor.


Çevrecilere göre, gelecek nesillerin köstepek çukurları gibi görüntülerle karşılaşmaması için, Bafa Gölü çevresindeki maden ocaklarının acilen kapatılması ve tahribata uğrayan alanın koruma altına alınması gerekiyor.