18 Ağustos 2013 Pazar

ÇİFTÇİLER Mİ SÖKE SULAMA BİRLİĞİ Mİ DAHA DUYARLI?

SÖKE OVASI'NDAKİ ZİRAİ ATIK TOPLAMA NOKTALARI NEDEN BOŞALTILMIYOR?

Yaklaşık 400 bin dönümlük Söke Ovası'nda yılda ortalama 4 kez ilaçlama yapılıyor. Yani hemen her yıl bir milyona yakın ilaç ambalajı ve kutusu araziye atılıyor. Doğaya bırakılan bu pestisid kutuları büyük tehlike oluşturuyor.

Doğal hayata büyük zararı olan zirai ilaç kutuları için, Söke Sulama Birliği 2 yıl önce bir proje başlattı.

Söke Ziraat Odası Başkanlığı’nın da desteklediği projede, ovada bulunan su kanallarındaki dağıtım şebekelerinde ilaç atık toplama merkezleri oluşturacak ve çiftçilerin kullandığı zirai ilaç kutuları buralara atılacak, toplanan boş kutular Söke Ovası Sulama Birliği tarafından geri dönüşüm merkezine teslim edilecekti. Proje kapsamında, çiftçilere bilinç oluşturma ve duyarlılık kazandırma eğitimleri verilecekti. 

Bu amaçla su dağıtım merkezlerinde 20 ilaç toplama merkezi oluşturuldu.

ÇİFTÇİLER İLAÇ KUTULARINI ATACAK YER ARIYOR

Eğitime gerek kalmadan bütün çiftçiler projeye sahip çıktı. Bütün merkezler anında ilaç kutuları ile doldu. Ancak şimdi çiftçi elindeki boş kutuları atacak yer arıyor. 

Çiftçiler; "Merkezler aylardır dolu, hiç kimsenin ilgilendiği yok. Elimizdeki kutuları nereye atacağız. Birkaç hafta sonra pamuk toplamaları başlayacak. Çok sayıda açtırma ilacı kutusunu ne yapacağız. Bize duyarlılık kazandırma eğitimi verecek kişiler nerede? Biz mi yoksa onlar mı daha duyarlı? Bunun değerlendirmesini kamuoyunun takdirine bırakıyoruz." şeklinde konuşuyor.