15 Ağustos 2018 Çarşamba

KOCAGÖL CAN ÇEKİŞİYOR!

KUŞADASI'NIN TEK GÖLÜ OLAN KOCAGÖL, YAPILAŞMA VE KİRLİLİK TEHDİDİ ALTINDA

Güzelçamlı Mahallesi Söğütlük mevkiindeki Kocagöl, Kuşadası'nın tek sulak alanı. 
Milli Park'a 2 kilometre denize 20 metre uzaklıkta olan Kocagöl, özellikle son zamanlarda yoğun yapılaşmanın getirdiği kirlilik tehdidiyle karşı karşıya bulunuyor.
Gölde yaşanan olumsuzluklara dikkat çeken Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Son 30 yılda etrafı tamamen sitelerle çevrilen Kocagöl, günümüzde küçük bir göle dönüşmüştür. Geçen süreç içinde, Kocagöl’ün sazlıkları yakılarak ve temizlenerek arazi açılımları yapılmış ve göl için çok önemli olan sazlıkların halen tahrip edildiği gözlenmiştir. Aynı zamanda gölü besleyen Samson Dağı’ndan gelen bazı derelerin ve kanalların üzeri kapatılarak yol yapıldığı da görülmüştür. " dedi.

"KİRLENEN GÖL SULARI İNSAN SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR"

Göl çevresindeki sitelerden kaçak olarak Kocagöl'e pis su akıtıldığını iddia eden Bahattin Sürücü, "Balık çiftliklerinden gelen ve çevredeki sitelerden kaçak olarak göle bağlanan pissu borularıyla Kocagöl kirletilmekte ve bu kirlilik denize ulaşmaktadır. Gölden çıkan kirli sular, 50 mt.lik bir kanalla denize akmaktadır. Görsel olarak bile denizle, göl ve kanalda ki suyun arasındaki fark hemen göze çarpmaktadır. Kirli suların ulaştığı denizin sağında ve solundaki plajlarda binlerce insanın yüzdüğü görülmekte ve kirlilik halk sağlığını tehdit etmektedir." şeklinde konuştu. 


MAHALLİ SULAK ALAN İLAN EDİLEREK, KORUMA ALTINA ALINMALI

Kocagöl'ün korunması için yetkilileri göreve çağıran Sürücü, "Gerekli tedbirlerin bir an önce alınması gerekmektedir. Kocagöl "Mahalli Sulak Alan" olarak tescil edilmeli,  Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Aydın Büyükşehir Belediyesi  hep birlikte işbirliği yaparak gölün korunmasını sağlamalıdır. Yoksa coğrafyasındaki 13 hektarlık gibi küçücük bir gölü koruyamayan bizler, gelecek nesillere bu gölün sadece fotoğraflarını bırakmış olacağız." diyerek yaklaşan tehlikeye dikkat çekti. (HÜSEYİN IŞIK)