2 Haziran 2018 Cumartesi

PRİENE UNESCO DÜNYA MİRAS GEÇİCİ LİSTESİ'NDE

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI SÖKE'NİN GÜLLÜBAHÇE MAHALLESİ'NDEKİ PRİENE ANTİK KENTİ'NİN UNESCO DÜNYA GEÇİCİ LİSTESİ'NE ALINDIĞINI DUYURDU

Kazı çalışmalarına Osmanlı döneminde başlanan tarihi 2 bin 600 yıl öncesine dayanan Priene Antik Kenti'nin Unesco Dünya Miras Geçici Listesi'ne alınması sevinçle karşılandı. Priene Antik Kenti'nin kazı çalışmalarını yürüten heyetin bilimsel danışmanlığını yapan Prof. Dr. Hakan Mert konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Priene'nin çok önemli bir kent olduğunu kaydetti.
Mert, "Döneminin en modern şehri. Izgara plan sistemine göre inşa edilmiş. Yine döneminin en sağlıklı şehri. Günümüze kadar çok iyi korunmuş. Konutlar ve Athena Tapınağı çok önemli. Dünyanın 7 Harikası’ndan biri olan Halikarnas Mozolesi’nin mimarlarından Pythius tarafından yapılıyor. Mimarinin en önemli kentlerinden birisi. Şehir planlaması ve diğer yapılarıyla da dikkat çeken bir kent. Böylesi bir kentin geçici listede olması bizleri çok sevindirdi. Kültür turizmine çok fazla katkı sağlayacaktır." dedi.

"ASIL LİSTEYE ALINMASI İÇİN NE GEREKİYORSA YAPACAĞIZ"
Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger de, geçen yıl Karacasu ilçesindeki Afrodisyas Antik Kenti'nin Asil Listesi'ye alınmasının ardından, Priene Antik Kenti'nin geçici listeye dahil edilmesinin kendilerini çok sevindirdiğini belirtti.
Vali Köşger, "Bu yıl antik kentlerin ihtiyaçlarıyla Güney Ege Kalkınma Ajansı'ndan (GEKA) ciddi bir kaynak ayrıldı. Kültür Bakanlığı’yla iletişim halindeyiz. Priene’de de yapacağımız işler var. Atılan adım çok önemli. Asil listeye dahil edilmesi için ne gerekiyorsa yapacağız." diye konuştu. (NUMAN ÖLMEZ)