7 Haziran 2018 Perşembe

BALIK ÖLÜMLERİNİN NEDENİ BELLİ OLDU

BALIKLAR ZEHİRLENMEMİŞ, OKSİJENSİZLİKTEN ÖLMÜŞ

Büyük Menderes Nehri Ana Tahliye Kanalı'nda geçtiğimiz günlerde yaşanan toplu balık ölümleri ile ilgili araştırma komisyonunun hazırladığı rapor, Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger tarafından açıklandı.
Vali Köşger yaptığı açıklamada, “Toplu balık ölümlerinin olduğu yer T2 adlı ana tahliye kanalıdır. Bu tahliye kanalı Söke Menderes Ovasında 25 kilometre boyunca açılmış olan drenaj kanalıdır. Pestisit ile bulaşık hale gelmiş ve niteliği olmayan suların denize tahliyesi için yapılmış bu kanalda mevsimsel su kıtlığı nedeniyle zaman zaman sulama amaçlı da kullanılıyor. Bu kanal Menderes ile bağlantılı bir kanal değil. Buraya deşarj yapan Söke Belediyesinin atık su tesisleriyle 3-4 fabrikanın da atık suyu buraya deşarj oluyor” dedi.

BALIKLAR OLUŞAN ANİ SICAKLIK NEDENİYLE OKSİJENSİZ KALMIŞ

Tahliye kanalındaki balık ölümlerinin tek bir nedene bağlı olmadığını kaydeden Köşger, "Olay yaşanır yaşanmaz Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, üniversitemiz ve DSİ 21. Bölge Müdürlüğü yetkilileri balıklardan ve sudan numuneler aldı. Bölgedeki su ve ölü balık numuneleri ayrı ayrı bu kurumların kendi laboratuvarlarına gönderildi. 3-4 fabrikayla Söke Belediyesinin atık su tesisinden de numuneler alındı. Balık ölüleri üzerinde yapılan incelemede 196 açıdan yani zehirlenme, ağır metal var mıdır diye toksilojik analiz değerlendirmesi yapıldı. Sonuç olarak balıklar herhangi bir zehirlenme sonucu ölmediği ortaya çıkıyor. Numuneleri inceleyen arkadaşlar, sudaki bir kirlenme, atık suyu karışması, tarımsal pestisitin oraya atılması sonucu ortaya çıkmış ölümler olmadığını bilimsel olarak ortaya koymuş oldular. Meteorolojik raporlar da şu anda elimde. Süre zarfında mevsim normallerinin üzerinde 8-10 derece daha fazla sıcaklık olduğu görülüyor. Balık ölümlerinin olduğu gün ve öncesindeki günde hava sıcaklığı 33-35 santigrat dereceleri bulan sıcaklık yükselmesi var. Bu ani sıcaklık yükselmesine bağlı olarak suyun da sığlaşmış olması sebebiyle sudaki oksijen yetersizliği balık ölümlerinin yaşanmasına neden olduğu anlaşılmıştır” şeklinde konuştu. (HÜSEYİN IŞIK)