17 Ağustos 2017 Perşembe

MENDERES'TE BÜYÜK TEHLİKE

BÜYÜK MENDERES NEHRİNE ATILAN HAYVAN LEŞLERİNİN BÜYÜK SAĞLIK SORUNLARINA NEDEN OLABİLECEĞİ BELİRTİLDİ

Adnan Menderes Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi EKODOSD bilim danışmanı Profesör Serap Birincioğlu konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, nehrin geçtiği yerleşim birimlerinden atılan inek, domuz ve benzeri hayvan leşlerinin büyük tehlikeye neden olduğunu belirtti.
Birincioğlu, "Büyük Menderes Nehri'nin yukarı havzalarındaki yerleşimlerden atılan çöpler ve hayvan leşleri, tarımsal sulama mevsimlerinde kapalı tutulan Söke regülatörü önünde birikiyor. Regülatör açıldığında tüm çöpler Menderes vasıtasıyla denize ve Bafa Gölü'ne kadar ulaşıyor" dedi.
Ölen hayvanların asla çöpe, denize veya nehre atılmaması gerektiğini kaydeden Serap Birincioğlu, "Şarbondan ölen bir hayvanın nehirlerde kilometrelerce sürüklenmesi, düşünebilecek en korkunç senaryodur. Kuduz, yaban hayatta spontan olarak varlığını sürdürmektedir, tüberkülozlu sığır sayısı hiç de az değildir. Kendinizi, insanları, hayvanları, çevrenizi, ülkenizi korumak adına ölen hayvanları asla çöpe, nehre ve denize atmayınız. Derin çukurlara gömün, sönmemiş kireç dökün veya en yakın resmi kurumlara ihbar ediniz.” şeklinde konuştu. (HÜSEYİN IŞIK)