31 Temmuz 2017 Pazartesi

SARIKEMER'DE VATANDAŞ AĞAÇ KESİMİNE TEPKİLİ

SÖKE'NİN SARIKEMER MAHALLESİ'NDEN GEÇEN BÜYÜK MENDERES NEHRİ'NDE DSİ TARAFINDAN YAPILAN AĞAÇ KESİMİ VATANDAŞLARIN TEPKİSİNE NEDEN OLDU

DSİ 21. Bölge Müdürlüğü'nce yürütülen Büyük Menderes Nehri Islah Çalışmalarında son aşamaya gelindi.
DSİ tarafından yaklaşık 10 yıl önce başlatılan projede son olarak Sarıkemer ile Dalyan arasındaki bölümün temizlik çalışmaları başlatıldı.
Cumartesi günü başlayan çalışmalarda, nehir kenarındaki söğüt ve okaliptüs ağaçlarının kesilmesi, çalışmadan habersiz olan vatandaşların tepkisine yolaçtı.
Vatandaşlar, "Sarıkemer’den Dalyan'a kadar olan ağaçların tümünün kesileceği belirtiliyor.  Ağaçların kesilmesiyle birlikte Sarıkemer’de yeşil diye bir şey kalmayacak. Suyun akışına engel olan ağaçlar kesilsin ama diğer ağaçların kesilmesine karşıyız. Bu ağaçlarda kuşlar barınıyor. Ağaçların kesilmesiyle birlikte kuşların barınacağı bir alan kalmayacak. . Nehrin her iki yakasındaki bitkilerin arasında yaşam olanağı bulan kuşlar, tilki, çakal, tavşanlar da yok olacak. Bu nedenle ağaçların tamamının kesilmesini istemiyoruz." dediler.

AĞAÇLAR TEMİZLİK KAPSAMINDA MECBURİ OLARAK KESİLİYOR

Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz DSİ yetkilileri, gereksiz ağaç kesimi yapılmağını, sadece nehir yatağında akışı engelleyen, özelliğini kaybetmiş veya temizlik çalışmalarına engel teşkil eden ağaçların mecburi olarak kesildiğini belirttiler.
Sarıkemer Mahalle Muhtarı Mehmet Dalma da, “DSİ Sarıkemer ile Dalyan arasının temizlik çalışmasını ihaleye verdi. Yatak temizleme ve taşlama işi yapılacak. Bundan dolayı Menderes kenarındaki tüm ağaçların kesilmesine başlandı. Bu doğal bir işlem. Sadece Sarıkemer ile Dalyan arasında değil, aynı zamanda Serçin ile Şişme Savak arasındaki yerlerde temizlenecek. Ağaçların tamamı kesiliyor ama bunu ağaç katliamı olarak değerlendirmemek gerekli. Doğal bir işlem.”dedi. (HÜSEYİN IŞIK)