2 Ekim 2016 Pazar

TOYRAN'IN BÜYÜKŞEHİR İSYANI

SÖKE BELEDİYE BAŞKANI SÜLEYMAN TOYRAN, İLÇE BELEDİYELERİNİN SIKINTILARININ GİDEREK ARTTIĞINI BELİRTEREK, YAKINDA PERSONELİN MAAŞINI ÖDEYEMECEK DURUMA GELEBİLECEKLERİNİ SÖYLEDİ

Süleyman Toyran düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’de büyükşehir yasasının bekledikleri gibi olmadığın ve bu nedenle ilçe belediyelerinin yaşadığı sıkıntıların giderek arttığını kaydetti.
Söke Belediyesi Sosyal Tesisleri'nde basın mensuplarıyla bir araya gelen Toyran, 30 aylık hizmet süresini değerlendirdi. 
Yaptığı yol, park, hak günü, hoş geldin bebek, dere ıslahı ve benzeri çalışmaları anlatan Toyran, "Yap-işlet-devret modeliyle belediyeye ait arsaları değerlendireceğiz. 2016 yani bu yıl sonunda AB müzakereleri gereği semt pazarları kapanacak. Bu nedenle semt pazarlarını kapalı pazar yerlerine dönüştürmeye çalışıyoruz. Söke Çayı'nda nihayet sona gelindi. Ekim ayı içerisinde yıkım gerçekleştirilecek. Kasım ayında da DSİ genel bir temizlik yapacak. Garaj dükkanlarının inşasına başlıyoruz. Buranın ihale süresi 210 gün, yani yaklaşık 7 ay sonra bitmiş olacak” dedi.

“MAAŞLARI ÖDEYEMEYECEK DURUMA GELECEĞİZ”

Büyük sıkıntıların gelecekte yaşanacağını ifade eden Toyran, "Büyükşehir yasası çıkmadan önce büyükşehir ile ilçe belediyelerin gelirlerinin artacağı ve hizmet üretmekte sıkıntı çekilmeyeceği söyleniyordu. Uygulamaya geçildiğinde bunların hiç birinin gerçekleşmediğini görmeye başladık. Biz Söke Belediyesi'nin Mart 2013'de aldığı payı, 2014'den sonra alamadık. Alınan para personel maaşlarını karşılayamayacak durumda. Söke Belediyesi olarak 30 ay boyunca personel maaşları konusunda sıkıntı yaşamadığımıza şükrediyoruz. Ama süreç böyle devam ederse sıkıntı yaşayacağımız yönünde ciddi kuşkular var" diye konuştu.

“120 MİLYON GELİR KAYBIMIZ VAR”

Toyran, büyükşehir yasası eleştirilerine devam ederek, şunları söyledi: "30 ayda Söke Belediyesi'ne iller bankasından tahakkuk eden para 86 milyon lira. Bu paranın 51 milyonu Söke Belediyesi'ne geldi, geri kalanı kesinti olarak Aydın Büyükşehir Belediyesi'ne gitti. 35 milyon liralık iller bankası payının yanında köy ve beldelerle birlikte aylık 1 milyon 5 bin liralık su ücretleri, 30 ayda toplamda yaklaşık 54 milyon liradır. Bunun yanı sıra otopark gelirleri, otogar gelirleri, büyükşehir yasası ile yetki ve sorumluluklar dahilinde Büyükşehir'e geçen cadde-sokaklardaki reklam-tabela gelirleri ve kanalizasyon payları nedeniyle 3 yılın sonunda yaklaşık 120 milyon lirayı bulan bir gelir kaybımız var. Bunlar yasayla birlikte önümüze gelen sıkıntılar. Yapılacağı söylenen düzenlemede ilçe belediyelerinin gelir kaybı göz önünde bulundurulmalıdır."