23 Ekim 2014 Perşembe

PAMUKTA BÖLGE REKOLTESİ 160 BİN TON


EGE BÖLGESİ'NDE BU SEZON 91 BİN 65 HEKTAR ALANDA, 160 BİN 375 TON PAMUK REKOLTESİ BEKLENİYOR

İzmir Ticaret Borsası koordinatörlüğünde, Ege İhracatçı Birlikleri ve Söke Ticaret Borsası’nın katkılarıyla Ege Üniversitesi tarafından yapılan 2014-2015 sezonu Ege Bölgesi pamuk üretim alanı ve rekolte tahmini sonuçları, İTB’de düzenlenen toplantıda açıklandı. 

Uzaktan algılama yöntemiyle yapılan çalışma sonucu, pamuk üretim alanının 91 bin 65 hektara, mahlıç pamuk rekoltesinin ise 160 bin 375 tona yükseldiği belirlendi. 

Rekolte tahmin sonuçlarını açıklayan İTB Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Uçak, “Girdi tedarikinde dışa bağımlıyız. Dolayısıyla maliyetleri bir türlü düşüremiyoruz. Girdi maliyetleri yüzde 20 artarken borsada pamuk fiyatı geçen seneye göre yüzde 13 daha düşük. Pamuk satış fiyatlarında ise uluslararası arenada rekabet edemiyoruz. Son dönemlerde aylık bazda dünyanın en fazla pamuk ithal eden ülkesi olan Çin’in önüne geçtik.” dedi. 

Dünya pamuk fiyatlarının son yılların en düşük seviyesine gerilediğine işaret eden Uçak, şöyle devam etti: “Dünya devreden pamuk stoklarının rekor seviyelere ulaşması, gelecekle ilgili pamuk temininde sorun yaşanmayacağına ilişkin rakamlar ve öngörüler tekstil sanayicileri için bir güvence oluşturuyor. Bu da pamuk fiyatlarını aşağıya çekiyor.”