31 Mayıs 2014 Cumartesi

SÖKE DOĞANBEY'DE OSMANLI MÜZESİ AÇILDI

OSMANLI KIYAFETLERİ VE EŞYALARININ SERGİLENDİĞİ MÜZE TARİHE IŞIK TUTUYOR

Doğanbey,  geçmişi M.Ö. 7. yüzyıla uzanan bir köy. 

Büyük şehrin stresinden kaçanlara ev sahipliği yapan, Rum ve Türk mimarisinin eşsiz örneklerinin sergilendiği, rengarenk çiçekler ve yemyeşil ağaçların süslediği bu köyün şimdi bir müzesi var.

Osmanlı kıyafetleri ve eşyalarının sergilendiği müze, Doğanbey'de açıldı. 
Türkiye'nin önemli etnografik koleksiyonlarından birine sahip olan Emel Aksoy tarafından hazırlanan müze, bundan böyle tarih meraklılarına hitap edecek.

Doğanbey'deki açılışa,  İlçe Kaymakamı Mehmet Demirezer,  Belediye Başkanı Süleyman Toyran, İl Kültür Müdürü Nuri Aktakka,  Belediye Başkan Yardımcıları Ahmet Karakaş ve Mine Even katıldı.

Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamit’in iki sadrazamından biri olan Şakir Paşa’nın torunu olan koleksiyoner Emel Aksoy açılışta, kolleksiyonunu bir müzeye dönüştürmekten ve bu müzenin açılışını gerçekleştirmekten dolayı mutlu olduğunu belirtti.

Söke Kaymakamı Mehmet Demirezer de, “Doğanbey’de güzel bir müze oluşturan Emel Hanım ile eşim ve bende uzun süredir bu heyecanı birlikte yaşadık. Böylesi bir mekanı Sökemize kazandırdığı için Emel Aksoy Hanımefendiye bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.

Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran ise, “Kıyafetlerden ve eşyalardan oluşan bu müzeyi gezerken sadece bakmakla yetinmeyin. Anılarını da dinlemenizi tavsiye ediyorum. Sökemize böylesi bir eser kazandırdığı için Emel Aksoy Hanımı kutluyor, teşekkür ediyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.

Müzede 19 ve 20. Yüzyıllara ait ülkenin değişik yerlerinden toplanan kıyafetler, eşyalar, iğne oyaları, dönemin kıyafetlerine has başlıklar, takılar sergileniyor.