28 Mayıs 2014 Çarşamba

ŞİMDİ DE KÖPÜRMEYE BAŞLADI

KİRLİLİK NEDENİYLE YEŞİL PELTEMSİ BİR GÖRÜNÜME BÜRÜNEN BAFA GÖLÜ'NDE KÖPÜKLER OLUŞUYOR

Aydının Söke ile Muğlanın Milas İlçelerini birbirine bağlayan karayolunun kenarındaki Bafa Gölü, can çekişmeye devam ediyor. 

Gölde iki hafta önce başlayan yeşil alg istilası ve balık ölümlerinin ardından suda köpürmeler meydana gelmeye başladı. 

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği, göldeki bu gelişme üzerine, acil önlem çağrısı yapıp canlı yaşamının bitmeye başladığı gölün aksi takdirde su formundan önce bataklık, ardından da kara formuna dönüşeceği uyarısında bulundu.

Göldeki gelişmeleri günlük takip eden EKODOSD, geçen pazar günü alarmı en üst seviyeye çıkardı. Kaybedecek tek bir saatin bile olmadığına dikkat çeken EKODOSD Bilim Danışmanı Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Erol Kesici, "Bafa Gölü, son yılların en kötü görünümüne bürünüyor. Gölde yıllar öncesi Kapıkırı ve Gölyaka kesiminde başlayan zehirli alg çoğalması görünür düzeyde gölün her tarafını kaplama aşamasındadır. Bu tip gidiş de Bafa Gölü gibi sulak alan ekosistemlerini bozarak burada yaşayan kuş, balık ve diğer canlıların azalmasına ya da yok olmasına neden olabilir. Dünyada, bu tür kirlilik aşamasına gelen ve zehirli alglerin aşırı oranda çoğaldığı göllerin ürünleri yasaklanmaktadır. Balıkları ve beslendikleri canlıların yavrularının büyüme gelişme alanları yok olmakta, yaşanamaz hale gelmektedir." dedi.

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü de, eskiden gölün sadece belli bölgelerinde olan kirliliğin giderek daha arttığını, Söke-Bodrum Karayolu kenarındaki bölümlerini etkilediğini söyledi.