14 Ocak 2014 Salı

ÇOCUK GELİNLERİN ÇÖZÜMÜ "ACARLAR MODELİ"

ACARLAR LİSESİ ÖĞRETMENLERİNİN GELİŞTİRDİĞİ "BİZ DE VARIZ" PROJESİ SAYESİNDE KÜÇÜK YAŞTAKİ KIZLAR SOSYAL HAYATA KAZANDIRILDI

Ege'nin adını, küçük yaştaki kızların evlendirilmesiyle duyuran Aydın'ın Acarlar beldesinde uygulanan sosyal proje, Türkiye'ye örnek olacak bir sonuç çıkardı. 

Daha ilkokulu bile bitirmeden zorla evlendirilen kızların dramını yaşamak istemeyen kızlar, devlet ve sivil toplum örgütlerinin ortak çalışmasıyla okullara yönlendirildi, sosyal hayata kazandırıldı. 

Acarlar Çok Programlı Lise öğretmenlerinin geliştirdiği proje, Aydın Valiliği, Milli Eğitim İl Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Ticaret Odası, Ticaret Borsası, Aydın Girişimci Kadınlar Derneği başta olmak üzere kentte birçok resmi kurum ve sivil toplum kuruluşunun desteğiyle 8 ay önce "Biz de varız" adıyla uygulamaya geçti. 12 kız öğrencinin katıldığı 35 etkinliğe velilerinden de destek geldi. Projeyle sosyal yaşama kazandırılan kız çocukları küçük gelin olmaktan kurtuldu.  
  
Aydın Valisi Erol Ayyıldız, geçmişte Acarlar beldesinin 'Küçük gelin' haberleriyle gündeme gelmesinden sonra belde halkına yönelik üretilen sosyal projelerin faydalı olduğunu söyledi. 

Ayyıldız, "Projelerle çocukların evlendirilmesini kesinlikle müsamaha gösteremeyiz. Küçük gelin veya damat ihbarını alırsak o çocuk hemen ailesinden alınıp devlet koruması altına girer. Bu konuda çok duyarlıyız" dedi.