13 Ocak 2014 Pazartesi

KURAKLIK GERİ Mİ DÖNÜYOR?


EGE BÖLGESİ METEOROLOJİNİN "ACİL DURUM" OLARAK NİTELENDİRDİĞİ ŞİDDETLİ KURAKLIĞIN GÖRÜLDÜĞÜ BİR DÖNEME GİRDİ

İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Profesör Mikdat Kadıoğlu'na göre; kuraklık periyodu 1 Ekim 2013 tarihinde başladı.

Kadıoğlu, "1 Ekim tarihinden beri hava kurak gidiyor. 2014'te yağışlarda yüzde 25 ile 50 oranında bir azalma meydana gelecek ve bu da Türkiye'de kuraklık yaşanacağı anlamına geliyor. Oysa eylül, ekim, kasım, aralık normalde en çok yağış olan zamanlardır. Ama bu ayların üçte biri kurak geçti, bu da endişelenmek için yeterli." 

Kadıoğlu, esas problemi yağışların oluşturduğunu dile getirerek, şöyle devam etti: "Kışlar ılık ve yağışlı olmazsa başımız dertte demektir. Trakya, Marmara'nın Batı Karadeniz'e yakın kısımları, Batı Karadeniz'den başlayarak Doğu Karadeniz'e kadar ve İç Anadolu'nun çok az bir bölümünde yağış olacak. Hatta mevsim normallerinin biraz üzerinde gerçekleşecek. Ama diğer tüm bölgeler Marmara, Akdeniz Antalya'dan Ege'ye kadar olan kuşak ve Konya'dan Mersin'e kadarki kuşakta ayrıca Doğu Anadolu'da kuraklık bekleniyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre ise, Ege Bölgesi için yağışlı dönem olarak geçmesi beklenen kış mevsimi, meteorolojik olarak "acil durum" koduyla şiddetli kuraklığın görüldüğü bir dönem olarak geçiyor. 

Mevsimin başlangıç ayı olan aralık ayında, "normalin yüzdesi metoduna" göre yağış analizinde, 2013 aralık ayında kaydedilen yağış miktarı için "şiddetli kuraklık (acil durum)" değerlendirilmesi yapılan Ege'de, Havza bazındaki yağış miktarlarında, hem normal değerlere hem de bir önceki yılın aynı dönemine göre önemli ölçüde düşüş gözlendi.  

Aralık ayı yağış miktarı, metrekareye 114,6 kilogram olarak ölçümlenen Kuzey EgeHavzası, 7 kilogram yağışla normal değerin yüzde 94 gerisinde kaldı. BüyükMenderes Havzası'ndaki yağış miktarı ise 98,1 kilogram olan normal değere karşın 19 kilogram olarak ölçüldü.

Meteorolojik olarak "şiddetli kuraklığın" yaşandığı Egebölgesinde, barajlardaki doluluk oranı sayesinde, bu yıl için içme suyu ve tarımsal sulamada kuraklık tehlikesi bulunmuyor.