10 Ekim 2013 Perşembe

DOĞAYA ZARAR VERMEDEN YAŞANABİLİR Mİ? YUSUF BİLİR YAŞIYOR…

ONUN BÜTÜN DÜNYASI BEŞPARMAK DAĞLARI

Beşparmak Dağları doğasıyla, tarihiyle, 8000 yıllık prehistorik kaya resimleriyle, kendine özgün benzersiz kaya yapıları ve Türkiye’nin en önemli doğal fıstık çamı ormanlarıyla bir tabiat harikası ve açık hava müzesi niteliğinde önemli bir doğa alanı. Yakın döneme kadar birçok Yörük bu dağlarda barınmış. 

Bu muhteşem coğrafyanın içerisinde yılın 12 ayı yaşayan birkaç aileden birisi de Yusuf Bilir ve eşi. 

Yusuf Bilir, kendi yaşam alanını kendisi kurmuş. Yani yaptığı eserin mimarlığını da, ameleliğini de kendisi yapmış. Tüm kullanacağı alanları kendisinden binlerce yıl önce bu dağlarda yaşayan insanların yaptığı gibi, doğadan yararlanarak, doğayla uyum içinde yapmış. Kışın bol olan ancak yazın kıtlığı çekilen su için çok düşünmüş. Çok basit gibi görünen ama önemli matematiksel bir zeka isteyen, küçük bir gölet inşa etmiş Yusuf Bilir. Buradan içme ve kullanma suyunu karşılamakta. Hayvanlarını sulamak için ayrı bir havuz inşa etmiş. Havuz da doğaya uyumlu.
   
Yusuf Bilir ve ailesi yerleşim yerlerinden uzak dağ başında, dışarıdan sadece un,çay ve şeker alarak yaşamını sürdürüyor. 

Televizyonun, radyonun, elektriğin, buzdolabının, çamaşır makinesinin kısacası teknolojinin bütün imkanlarından yoksun bir şekilde yaşayan Yusuf Bilir, dünyada neler oluyor hiç farkında bile değil. Onun bütün dünyası burası.