10 Ekim 2013 Perşembe

ÇİN PAMUK STOKLARINI ARTTIRIYOR, ALIŞILMIŞ DENGELERİ SARSIYOR

PAMUK STOKLARI REKOR SEVİYEYE ULAŞACAK

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, 2013/14 pamuk üretim sezonunda dünya pamuk stoklarının 18.4 milyon ton ile rekor seviyeye ulaşacağının öngörüldüğünü belirterek, bu stokların yüzde 50’den fazlasının dünyanın en büyük pamuk üreticisi ve tüketicisi konumundaki Çin’in elinde bulunduğunu dile getirdi.

Ünlütürk, “Dünyanın en büyük pamuk üreticisi ve tüketicisi konumundaki Çin’in devlet destekli alımlarının pamuk fiyatlarının uzun vadedeki ortalamaların üzerinde seyrine neden oluyor. Çin’in uyguladığı bu politika nedeniyle Çin’deki pamuk fiyatları uluslararası pamuk fiyatlarının yüzde 50 üzerinde seyrine neden olmakta.  Bu ülkenin kendi stoklarında bulundurduğu pamuğun miktarı dünya geneli pamuk stoklarının yarısını oluşturmaktadır. Bu politika çerçevesinde suni bir biçimde desteklenen fiyatlar pamuk sektörünün uzun dönemdeki rekabetçiliğini olumsuz yönde etkileyerek, piyasalarda büyük ölçüde belirsizliklerin oluşmasına neden olacağını düşünüyoruz. Mevcut pamuk stoklarının ne zaman ve hangi miktarlarda pazara sunulacağının bilinememesi nedeniyle, önümüzdeki birkaç yıl dünya pamuk piyasalarının ana unsurlarını belirlemek mümkün olamayacak” diye konuştu.

Sabri Ünlütürük, “Bilindiği üzere pamuk, çiftçisi, çırçırcısı, tüccarı, tekstil ve hazır giyim üretimi ile moda tasarımı başta olmak üzere tüm sektör çalışanlarına doğrudan veya dolaylı olarak gelir sağlamaktadır. Bu nedenle zincirin hangi halkasında olursak olalım dünya pamuk ticaretindeki gelişmeleri yakından takip etmemiz gerekmektedir. Çünkü pamuk üretiminde yaşanan bir sorun değer zincirinin bütün halkalarını etkilemektedir. Yüzyıllarca pamuk, elyaf pazarının benzersiz hakimi konumundaydı. Hükümetler ve sanayiciler olarak bizler, dünya elyaf pazarındaki tartışmasız ancak zorlanmakta olan konumumuzu korumak adına neler yapılabileceğine odaklanmamız gerekmektedir. Pamuğun dünya genelinde yaşadığı önemli pazar kaybını durdurmak için acil önlemler alınması konusunda harekete geçilmelidir” dedi.