29 Kasım 2017 Çarşamba

MADENCİLERİN KAPASİTE İNADI BİTMİYOR

SÖKE'NİN YEŞİLKÖY, KARAKAYA VE KÖPRÜALANI MAHALLESİ SINIRLARI İÇERİSİNDEKİ BEŞPARMAK DAĞLARI'NDAKİ MADENCİLERİN KAPASİTE İNADI DEVAM EDİYOR

Beşparmak Dağları'ndaki arazilerde Feldispat, Kuvars ve Kuvarsit gibi madenleri çıkartma çalışmaları yürüten şirketlerin sürekli kapasite artırım istekleri nedeniyle düzenlenen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantılarından biri daha önceki gün Yeşilköy kahvesinde yapıldı.
Yörede maden çıkartmakta olan şirketin isteği ile ÇED toplantılarını organize eden şirket temsilcileri, çıkarılacak madenler ve maden çıkartma yöntemleri, çıkartılacak alan, maden miktarı hakkında bilgiler verirlerken ÇED heyetinde yer alan DSİ, Orman İşletme, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı temsilcileri de toplantıda hazır bulundu.
ÇED toplantılarını organize eden şirketin Çevre Mühendisi Abdurrahim Polat yapılacak çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
Polat, “Hazırlanan projeye göre şirket burada 50 yıl süreyle yılda 1.5 milyon ton maden çıkartmayı hedefliyor. Şu anda 370 Hektar alanda çalışma sürerken, 500 Hektar’lık ilave alan istiyor” dedi.

ÇEVRECİLER VE KÖYLÜLER BİR KEZ DAHA "HAYIR" DEDİ

Toplantıya katılan köylüler ve çevre örgütleri, maden çalışmalarının çevreye büyük zarar verdiğini belirttiler.
EKODOST Temsilcisi Bahattin Sürücü, çalışmaların doğada bulunan bitki türlerinin yok olmasına yol açtığını, insan sağlığı açısından büyük zararları olduğu için madenlere karşı olduklarını vurguladı.
Söke Kent Konseyi, Kadın Meclisi ve TEMA temsilcileri de yapılan çalışmaların insan sağlığı ve çevre açısından zararlarından bahsederek karşı çıktılar. (NUMAN ÖLMEZ)