16 Ağustos 2016 Salı

TOYRAN ÇERÇİOĞLU'NUN İDDİALARINA YANIT VERDİ

SÖKE BELEDİYE BAŞKANI SÜLEYMAN TOYRAN DÜZENLEDİĞİ BASIN TOPLANTISI İLE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ÖZLEM ÇERÇİOĞLU TARAFINDAN GÜNDEME GETİRİLEN PLANLAMA ÇALIŞMALARINA YÖNELİK İDDİALARA AÇIKLIK GETİRDİ
TOYRAN, "BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ'NİN REDDETTİĞİ PLANI NEFES ALMAKTA ZORLANAN SÖKE YERİNE YENİ BİR SÖKE YARATMAK AMACIYLA HAZIRLADIK"
TOYRAN, "3-4 YIL SONRASININ SÖKE'SİNİ DÜŞÜNMEK VE YAŞAMAK DAHİ İSTEMİYORUM"
TOYRAN, "YENİSİ YAPILMADIĞI SÜRECE TATİL PAZARININ KAPATILMASI SÖZ KONUSU DEĞİLDİR"
TOYRAN, "BUGÜNE KADAR BİLEREK SÜLEYMAN TOYRAN OLARAK HİÇ BİR RANT SAĞLAMA GAYRETİ İÇERİSİNDE OLMADIM VE OLMAYACAĞIM DA" 

Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran geçtiğimiz Perşembe günü Büyükşehir Belediye Meclisi'nce reddedilen 1/5000’lik revizyon imar planlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Başkan Toyran, meclis toplantısında ve sonrasında Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu tarafından planla ilgili iddialara yanıt verdi.
Toyran, Söke Belediyesi Meclis Salonunda düzenlediği basın toplantısında, planla vatandaşların ev ve iş yerlerinin yıkılacağı, kişilere rant sağlanacağı ve panayır pazaryeri alanının kapatılacağı iddialarının asılsız olduğunu söyledi.

“3-4 YIL SONRASININ SÖKE'SİNİ DÜŞÜNMEK VE YAŞAMAK DAHİ İSTEMİYORUM"

Plan çalışmasının, Söke Belediyesi’nin kentsel tasarım projesi kapsamında ilçenin büyüme hızı, nüfus artışı oranı ve gelecek vizyonu göz önüne alınarak planlandığını belirten Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran, "Söke şu anda ulaşımda ana arterleri olmayan, yetersiz yolları, dağınık ticaret aksları, otopark sorunları, olmayan yeşil alanları, kentlinin nefes almasına imkan vermeyen yapılaşması ile gelişmeye kapalı bir durumdadır. Müdahale edilmediği taktirde Söke gelecekte bugünün ihmallerini en ağır bir şekilde yaşayacaktır. Artan nüfusa hizmet verecek bir kent merkezi olmayacaktır. Bütün bu nedenlerle 3-4 yıl sonrasının Söke'sini düşünmek ve yaşamak dahi istemiyorum." dedi.
Söke'de yaşayan ve yaşamayı düşünen herkesin bu gerçeklerin bilincinde olduğuna işaret eden Başkan Toyran, kentin geleceğini kurtaracak 1/5000'lik plan çalışmasının mecliste temsil edilen tüm partilerin onayıyla kabul edildiğini kaydetti. 

“ALBAYRAK CADDESİ VE DİĞER CADDELERİN GENİŞLEMESİ GELECEĞİN KONUSUDUR”

1/5000 binlik planların şehirlerin geleceğine dönük planlama çalışmaları olduğuna işaret eden Toyran, plan sonrası kimsenin ev ve işyerinin yıkılmayacağını anlattı.
Albayrak Caddesinde bulunan ev ve işyerlerinin yıkılacağı iddiaların asılsız olduğunu belirten Başkan Toyran, “Ne Söke Belediyesi’nin böyle bir niyeti olabilir, ne de böyle bir uygulama mümkündür. Yıllar sonrasının trafik yoğunluğu düşünülerek Albayrak Caddesi’nin 20 metre genişlikte ve yeni bir ticari aks olarak düşünüldüğü doğrudur. Ancak bunun hemen yarın uygulanması elbette mümkün değildir. Mesela Koçlar Caddesi’nin de ticari bir aks olması ve hatta burada hafif raylı sistem ulaşım ağının olması da planlarda yer alıyor” dedi. 

“YENİSİ YAPILMADIĞI SÜRECE TATİL PAZARININ KAPATILMASI SÖZ KONUSU DEĞİLDİR"

Pazaryerinin kapatılması ve yerine yüksek katlı binaların yapılacağı bilgilerinin de doğru olmadığını kaydeden başkan Toyran, "Yenisi yapılmadığı sürece Tatil Pazarı'nın kapatılması mümkün değildir. Planların uygulanmasıyla caminin olduğu bir yerde çok katkı binaların olması zaten mümkün değil. Ancak alternatif yaratılıp kapatılması gündeme gelse dahi pazaryeri alanına yapılacak projelerin neler olacağı ve nasıl olacağı yine semt sakinleri ile konuşulur ve zamanı geldiğinde ona göre yapılır” dedi. 

“BUGÜNE KADAR HİÇ BİR RANT SAĞLAMA GAYRETİ İÇİNDE OLMADIM VE OLMAYACAĞIM DA”

Kentsel Tasarım projesi ve 1/5000’lik planlarla birlikte kişilere rant sağlanacağı yönündeki iddiaları da yanıtlayan Toyran, gündemde kendisini yaralayan ve en çok üzen açıklamanın bu olduğunu söyledi.
Başkan Toyran açıklamasında; “Evet biz rant sağladık. Alfa yapı kooperatifinde heyelanı önleyen çalışma yaparak oradaki vatandaşlarımızı korkulu rüyalar görmekten kurtardık. Buradaki konutların değeri çok düşükken normal seviyeye geldi. Evet biz Yenikent Mahallesi’nde yaptığımız çalışmalarla vatandaşlarımızın lehine rant sağladık. Kemalpaşa Mahallesi’nde yaptığımız çalışmalarla vatandaşımıza rant sağladık. Burada yıkık harabe evlerin değeri bile 2-3 kat arttı. Futbol Sokak’ta, yapılaşmayı yasakladığımız Cumhuriyet mahallesinin alt kesimi olan çay kenarında rant yarattık. Serçin’de, Ağaçlı’da yaptığımız tanıtım çalışmalarıyla buralara ilgiyi artırdık. Ancak Süleyman Toyran olarak kendi şahsıma hiçbir rant ve menfaat sağlayacak düşünce içinde olmadım, olmayacağım. Yola çıkış amacımız belli. Söke’yi kendi içinde yenilemek ve makus talihini yenmesini sağlamaktır” dedi.  

“BÜYÜKŞEHİR'İN PLANINI GÖRMEDİM"

Söke Belediyesi’nin reddedilen 1/5000’lik plan çalışmasının ardından Büyükşehir Meclisi’nde Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan 1/5000’lik planın kabul edildiğini de hatırlatan başkan Toyran, bu planı görme şansının olmadığını da sözlerine ekledi.