7 Ocak 2015 Çarşamba

TAŞKINDAN 5 BİN DÖNÜM ARAZİ ZARAR GÖRDÜ


BÜYÜK MENDERES NEDEN OLDUĞU TAŞKINDA 5 BİN DÖNÜM TARIM ARAZİSİ SULAR ALTINDA KALDI
 
DSİ 21. Bölge Müdürü Kaya Yıldız yaptığı yazılı açıklamada, Aydın'da 2014 yılının son günlerinde görülen sağanak nedeniyle Büyük Menderes Nehri'nin, İncirliova'nın Yazıdere ve Sınırteke, Söke'nin Bağarası ile Germencik'e bağlı Karaağaçlı mahallesi sınırlarının bazı bölümlerinde taşkına neden olduğunu kaydetti. 
Taşkında çoğunluğu arpa ve buğday ekili 5 bin dönüm tarım arazisinin sular altında kaldığına işaret eden Yıldız, Aydın'da son 3 ayda kaydedilen yoğun yağışların bunda etkili olduğunu ifade etti. 
Büyük Menderes Havzası'na düşen yağışın ortalamaların yüzde 88,5 üzerinde olduğunu, nehirle birleşen Sarıçay, İl Çayı, Cılımbızdere ve Yalkıdere çaylarının da taşkını etkilediğini anlatan Yıldız, şunları kaydetti: 
"Genellikle arpa ve buğday ekili alanlarda toplam 5 bin dönüm tarım arazisi su baskınından etkilenmiştir. Daha önceki 2013 yılı taşkınlarında Koçarlı Köprüsü'nde Menderes su kotu 4,60 seviyesine geldiğinde su baskınları yaşanırken, son yaşanan tehlikede 5,10 seviyesine gelmiş, buna rağmen geniş, bölgesel bir su baskını oluşmamıştır." 
Büyük Menderes Nehri'ndeki ıslah çalışmalarına da vurgu yapan Yıldız, Büyük Menderes Nehri'nin Çine Çayı ile birleşim noktasından Ege Denizi'ne döküldüğü noktaya kadar ki kesiminin ıslahına 2011 yılında başlandığını ve bunun da taşkının etkisini azalttığını bildirdi. 
Büyük Menderes Nehri'nde 55 kilometrelik ıslah çalışmasının kaldığını ifade eden Yıldız, 2016 yılında tamamlanmasının planlandığını vurguladı.