21 Ocak 2015 Çarşamba

NARENCİYE ÜRETİCİLERİ MAĞDUR

 
 ÜRETİCİ DÜŞÜK FİYATI NEDENİYLE NARENCİYEYİ TOPLAMAYIP DALINDA BIRAKTI

Narenciye üretiminde girdi maliyetlerinin yüksekliği ve pazarlama sorunları nedeniyle üreticiler 2014 sezonunu yine hüsranla kapattı.

Söke Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Akıntürk konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ihracat yetersizliği ve iç tüketimin üzerinde üretim yapılması nedeniyle büyük emek ve masraf harcanarak yetiştirilen ürünlerin bahçelerde dökülüp çürüdüğünü kaydetti. 

Narenciye ziraatının eski cazibesini kaybettiğini belirten İsmail Akıntürk, sektörün acil olarak prim desteği uygulamasına ihtiyacı bulunduğunu bildirdi. 

 Başkan Akıntürk, "Pamuk ziraatından vazgeçen üreticiler ,Tarım Bakanlığının belli bir üretim planlanması olmadan çıkarmış olduğu teşviklerden faydalanarak  büyük ölçeklerde narenciye bahçeleri kurmuşlardır. Bu bahçelerde üretim her yıl artarak devam etmektedir. Sektörde acil olarak satışların kayıt altına alınıp prim uygulamasına geçilmesi narenciye üreticilerini rahatlatacak ve zararlarının bir bölümünün karşılanmasını sağlayacaktır. Ayrıca, narenciye ihracatı yapan firmalara verilen teşvikler yeterli ve özendirici düzeyde olmalı,verilecek teşvikler zamanında açıklanmalıdır. Narenciye üretimi yapılan bölgelerde işleme, paketleme, soğuk hava depolama, meyva suyu üretim tesislerinin kurulması planlanmalı, bu konularda yatırım yapacak olan firma ve kişilere özendirici teşvikler verilmelidir." dedi.