4 Haziran 2017 Pazar

SENDİKANIN LOKMASINDAN YEDİLER İŞSİZ KALDILAR

SÖKE'NİN SARIKEMER MAHALLESİ'NDE FAALİYET GÖSTEREN SERAMİK FABRİKASINDA SENDİKALI OLDUKLARI İÇİN İŞTEN ÇIKARTILAN 19 İŞÇİNİN FABRİKA ÖNÜNDE DÖKTÜRDÜĞÜ LOKMADAN YİYEN 3 İŞÇİNİN İŞ AKDİ FESHEDİLDİ

Söke- Milas karayolu üzerinde faaliyet gösteren Yüksel Seramik Fabrikası'ndaki, Türk-İş'e bağlı Türkiye Çimse-İş Sendikası üyesi 19 işçi, bir süre önce işten çıkartıldı. 
Arkadaşlarının zor şartlarda çalıştığını ve yemeklerde tatlı olmadığını öne süren, işten çıkartılan işçiler kendi aralarında para toplayarak fabrika önünde dün lokma döktürmek istedi.
İşçilerin fabrika önünde Söke-Milas Karayolu kenarında gerçekleştirdiği lokma döktürme eylemi sırasında, dağıtılan lokmalardan yedikleri ileri sürülen 3 kişi daha işten çıkartıldı. Böylece işten çıkartılanların sayısı 22'ye yükselmiş oldu.
Türkiye Çimse-İş Sendikası Alsancak Şube Başkanı İbrahim Coşkun bu gelişme üzerine yaptığı basın açıklamasında, "1.5 aydan beri Söke'deyiz. İşten çıkartılan 22 arkadaşımız, mağdur durumda. Arkadaşlar çalışma şartlarını bize anlattılar. Fabrikada çalışma koşullarının yaşanabilir olmadığını gördük. Yemeklerinin doğru düzgün olmadığı, duş, soyunma odasının bulunmadığı çalışma şartları var. Sağlık koşullarının çok kötü olduğu bir ortam söz konusu. Silikozis hastalığına karşı fabrikada alınan bir önlem yok. Askeri ücretle çalışılıyor.  Bunların düzeltilmesi gerekir" dedi.

"LOKMA YİYENLER İŞİNDEN OLDU"

İşten çıkarılanların sendikaya üye oldukları için iş akitlerinin feshedildiğini öne süren İbrahim Coşkun, "fabrikada 180 civarında üyemiz var. İşveren durmadan arkadaşların çıkışını yapmaya devam ediyor. İşten çıkarılan işçiler kendi aralarında para topladı. Fabrika önünde bir lokma döktüreceklerini söyleyerek beni de davet ettiler. "İçerde çalışan arkadaşlar tatlı yemiyorlar onlara bir tatlı yedirelim" diye lokma yapılıyor. Fabrikanın sahası içinde değil kenarında bir yerde lokma döküldü. Lokma dökülürken, işveren dışarıya çıkarak jandarma ve polis çağırdı. Buna rağmen biz lokmamızı döktürdük. Lokmayı dağıtırken çalışan arkadaşlardan lokma alanlar işten çıkarıldılar. Bu arkadaşlar şu an yanımdalar. Ben bunu kamuoyunun takdirine bırakıyorum” diye konuştu.
Jandarmanın geniş güvenlik önlemi aldığı eylem, lokma dağıtımın ardından olaysız sona erdi. (NUMAN ÖLMEZ)