17 Haziran 2013 Pazartesi

Türkiye Kent Konseyleri Platformu Aydın’nın Kuşadası ilçesine bağlı Davutlar beldesinde toplandı..

Platformun 11’nci buluşmasının dönem başkanlığını Söke Belediyesi Başkan Yardımcısı Levent Tuna yaptı.


Levent Tuna toplantıda, kent konseylerinin daha iyi bir çevre, yaşanabilir çağdaş kentler yaratmayı kendine amaç edindiğini belirterek, "Bizlere düşen geçmiş kültür mirasımıza sahip çıkıp, günümüzün yaşanabilir, çağdaş kentlerini kurmak ve yaşatmaktır" dedi.
Toplantıya katılan, Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi Üyesi Murat Karayalçın Gezi Parkı olaylarının siyasi bakış açısıyla tartışıldığına işaret ederek, gelinen noktadan sonra tartışma konusunun kentsel katılım olacağını kaydetti.
İstanbul'da gündeme gelen Kanal İstanbul, 3.Köprü ile 3. Havalimanı projelerinin hükümet tarafından  seçim sürecinde gündeme getirildiğini söyleyen Karayalçın, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu projelerin siyasi meşruiyeti vardır. Ancak teknik ve vicdani meşruiyeti yoktur. Bir kentin anayasası çevre düzeni planlarıdır. İstanbul'un anayasasını 500 teknik insan birlikte hazırladı. 2009 yılında İstanbul Belediye Meclisinde oy birliği ile kabul edildi. İstanbul meclisi kentin doğu ve batı kesimlerine göre büyümesini öngördü. Bunu karar bağladı. Bunun nedeni İstanbul'un akciğeri ve su kaynaklarının kuzey-güney bölgelerinde olmasıdır. Bugün gündeme gelen üç proje bu planlarda yoktur." 

Kent konseylerinin temsilcilerinin de konuştuğu toplantı sonunda, Gezi Parkı olaylarının gündeme eklenerek sonuç bildirgesinde yer alması kararlaştırıldı