24 Haziran 2013 Pazartesi

PAMUK FİYATLARI NE OLACAK



Güneydoğu Pamukçular ve Tarım Ürünleri Derneği Başkanı Burhan Cahit Bingöl, dünyadaki ekim raporlarının açıklanması ve Çin'in alacağı pozisyonla, pamuk fiyatlarının tekrar yukarı doğru seyir izleyeceğini söyledi.

Bingöl, yaptığı açıklamada, en büyük pamuk üreticilerinden ABD'nin, ürettiği pamuğun yüzde 85'ini dünyaya satarak dünya piyasalarını kontrol altına almaya çalıştığını savundu.
ABD'nin kendi dışında rakip sayabileceği pamuk ihtiyacı olan ülkelerin üretim yapmasını istemediğini ileri süren Bingöl, şunları kaydetti:
"ABD kendi üreticisini desteklerken, dünyadaki ekim alanlarındaki azalışı tetikleyerek önümüzdeki dönemde pamuğu yüksek fiyatlara doğru çekip kar etmeyi amaçlamaktadır. Global dünyada, uydularla ve üretim raporlarıyla herkes her şeyi biliyor. Şu anda dünyada pamuk fiyatlarında aşağıya doğru bir trend var. Bunu da 'ABD ve Çin'in oyunu' olarak görüyorum. Çin de önemli bir oyuncudur. Çin mutlak suretle alıma geçecektir. Dünyadaki ekim raporlarının açıklanması ve Çin'in alacağı pozisyonla, pamuk fiyatları tekrar yukarı doğru bir seyir izleyecektir."