26 Haziran 2013 Çarşamba

DOĞA BEKÇİSİ EKODOSD'DAN BİR KURTARMA OPERASYONU DAHA




ANAVATANI KUŞADASI OLAN ENDEMİK BİTKİ AYDIN GAŞAĞI SON ANDA KURTARILDI

Aydın'ın Kuşadası ilçesi'ne bağlı Soğucak köyünde İzzet Keser'e ait tarlada yapılan çalışma sırasında, nesli tükenen "Aydın Gaşağı" bitkisine rastlandı.

Anavatanı Kuşadası olan ve burada sadece üç yerde tespiti yapılan bitki, Soğucak köyündeki tarlada rastlantı sonucu ortaya çıktı. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (Ekodosd) üyeleri, Soğucak köyü kavşağından geçerken dozerle temizleme çalışması yapılan İzzet Keser'in tarlasındaki "Aydın Gaşağı" bitkisini fark etti.

Tarlaya giderek dozerin çalışmasını durduran EKODOSD üyeleri tarla sahibine ‘Aydın Gaşağı’ bitkisinin neslinin hızla tükendiğini o nedenle koruma altına alınması gerektiğini anlattı. Daha sonra Aydın Gaşağı'nın bulunduğu bölgenin çevresine şerit çekildi. İzzet Keser de bitkinin korunması için elinden geleni yapacağını söyledi.

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Aydın Gaşağı'nın yaşadığı bir bölgenin daha bulunmasının çok sevindirici olduğunu belirterek, “Bitkinin bulunduğu yerde en kısa sürede çevre düzenlemesi yapacağız. Kuşadası'nın tanıtımına katkı sağlayacak endemik Aydın Gaşağı'nı tanıtan ve özelliklerini anlatan panolar dikeceğiz” dedi.


SADECE KUŞADASI'NDA YETİŞİYOR

Halk arasında Tüllüşah olarak bilinen  Aydın Gaşağı ilk defa Kuşadası’ndan toplanarak bilim dünyasına tanıtılmış ve adını Samsun Dağları’nın antik ismi olan Mykale’den alan bir bitki.

Bitkiden elde edilen etken maddeler, özellikle kanser araştırmalarında kullanılıyor. Gen arazilerde yetişen Aydın Gaşağı, geçmişte yaygın olarak görülürken, günümüzde tarım arazilerinin çoğalması ve yapılaşma nedeniyle ender görülür hale gelmiş. 

Uzmanlar, dünyada sadece burada bulunan bu önemli bitkinin vahim durumda (CR) kategorisinde, yani çok yakın gelecekte yok olma riski altında bulunduğunu belirtiyor.

Yüksekliği 2,5 metreye kadar çıkan ve mükemmel formu nedeniyle izleyenlerin zevkle bakabileceği Aydın Gaşağı, Haziran ve Temmuz aylarında çiçeklerini açıyor.