4 Kasım 2018 Pazar

ZEYTİN FESTİVALİ’NE GÖRKEMLİ AÇILIŞ

KUŞADASI BELEDİYESİ TARAFINDAN "BOLLUĞA, SAĞLIĞA, BARIŞA" TEMASIYLA DÜZENLENEN KUŞADASI ZEYTİN FESTİVALİ BAŞLADI

Geleneksel zeytin hasadını canlandıran geniş katılımlı coşkulu bir kortej yürüyüşüyle açılışı yapılan festival renkli görüntülere sahne oldu. 
Kuşadası halkının da büyük ilgi gösterdiği kortejinin ardından festivalin açılış konuşmasını yapan Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, “Ölmez Ağaç olarak anılan zeytine saygı duruşu niteliğinde hayata geçirdiğimiz Kuşadası Zeytin Festivali’yle Kuşadası’nın tarih boyunca farklı kültürlerle zenginleşmiş mutfak kültürünü de öne çıkartarak; ilçemizin “kültürel, gastronomik ve coğrafi değerlerine sahip çıkan bir turizm destinasyonu olarak markalaşmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz.” dedi. 
TÜRK VE YUNAN MUTFAĞININ ÜNLÜ ŞEFLERİ ŞOVLARIYLA BÜYÜLEDİ 
Yunanistan’dan konuk olarak katılan ünlü şef Tolis Anastasios ve Kuşadalı şef Ozan Güngör pişirdikleri geleneksel yemekler ile iki ülke arasında “Zeytin Dalı“ uzattı. Zeyinyağı tadımcısı Elvan Uysal Bottoni ve şef Aylin Yazıcıoğlu ülkemizde ve dünyada zeytinin ve zeytinyağının önemini anlatırken, Türk ve Yunan mutfağının en önemli şeflerinden Maria Ekmekçioğlu, Kuşadalı şef Abdullah Şeker “Komşuda Pişer Bize De Düşer” dedikleri gastroshow’larıyla iki yaka mutfağını buluşturdu. TV programlarıyla tanınan şef Hümeyra Aydoğdu’nun “Yerelin Sevdalısıyız” başlıklı gastroshow’u da festival ziyaretçilerinin beğenisini kazandı. Etkinlikte ayrıca Eski Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Suat Çağlayan ve Gazeteci ve Yemek Araştırmacısı Nedim Atilla’nın konuşmacı olarak yer aldığı ”Antik Çağda Zeytin” söyleşisi gerçekleşirken, “Zeytinyağlı Sabun Yapımı Atölyesi” de büyük ilgi gördü. 
FESTİVALDE PAZAR GÜNÜ
4 Kasım Pazar günü de dolu dolu bir programla devam edecek Kuşadası Zeytin Festivali’nde Mutfak Dostları Derneği ve Türk Kahvesi Araştırmaları ve Kültürü Derneği Başkan Yardımcısı Osman Serim, Gazeteci ve Eski Mutfak Dostları Derneği Başkanı Ahmet Örs, Gazeteci ve Yemek Yazarı Hülya Ekşigil, Gazeteci ve Yazar Deniz Alphan’ın katılımıyla “Zeytinin İzinde Tuğrul Şavkay’ın Anısına” ve Değirmen Eko Yatırım AŞ. Kurucu Başkanı Gürsel Tonbul, Gazeteci ve Yemek Araştırmacısı Nedim Atilla’nın katılımıyla “Ege Zeytini Nasıl Dünya Markası Olur?” başlıklı söyleşiler gerçekleşecek. “Öğrenciler ile Yaratıcı Zeytin ve Zeytinyağlı Yemekler Yarışması” ise festivalin bir diğer ilgi çekici etkinliği olacak. Festival kapanışında ise Kuşadası Belediyesi Oda Orkestrası bir konser verecek. Dünyanın bilinen en eski müzik eseri “Seikilos Epitaph”ın ilk kez yorumlanacağı konser saat 20.00’da Kervansaray’da gerçekleşecek. 
(HÜSEYİN IŞIK)