14 Aralık 2017 Perşembe

SÖKE HALKI AÇIKLAMA BEKLİYOR

SÖKE'DE AVRUPA'NIN EN BÜYÜK KAĞIT FABRİKASI'NIN KURULACAK OLMASI VATANDAŞLARDA HEM SEVİNCE, HEM DE ENDİŞEYE NEDEN OLDU

Kağıt sektörüne 2014 yılında Kahramanmaraş'ta kurduğu fabrika ile adım atan Kipaş Holding, Söke'de 500 milyon dolarlık yatırımla Avrupa'nın en büyük kağıt fabrikasını kuracağını açıkladı.
Kipaş Holding Yönetim Kurulu Üyesi Sinem Öksüz Dedebayraktar'ın geçtiğimiz hafta yaptığı bu açıklama Sökelileri ikiye böldü. 
Söke Organize Sanayi Bölgesi'nde 400 dönümlük arazide kurulacak bu büyük yatırım, Sökeliler arasında hem sevince, hem de endişeye neden oldu.
Yatırım haberinin Söke Olay'da yeralmasının ardından sosyal medyada çok çeşitli yorumlar yapıldı. 
"Hayırlı olsun, çok sevindik" diyen de oldu, "bu fabrika bölgenin intiharı olur" diyen de.. 

İşte o yorumlardan bazıları;

ADNAN ÜLGEN, "Söke'ye yazık oldu bence.. Söke Ovası'nda hayat biter. Kağıt fabrikasının bacasından binlerce metreküp atık gaz çıkar, kanalizasyona da zararlı maddeler içeren binlerce ton atık su bırakılır. Bu arada fabrika bulunduğu çevreye son derece kötü bir koku salgılar. Durum gördüğünüz üzere son derece vahim" 

MUHAMMET ORMAN, "Söke'de kurulacak bu kağıt fabrikasının Söke ve tüm beldelerinin intiharı olacağını yazın ki bakalım millet ne diyecek. Bu konunun çok vahim bir durum olduğunu, insan sağlığını ve tarımı bitirmeye yönelik bir yatırım olduğunu bildiğim için bunları yazıyorum. Bunun insan sağlığına ve tarıma zarar verecek bir yatırım olduğunu tüm bölge halkına duyurmak isterim. Bu tür fabrikaların çevreye vermiş olduğu kötü kokuları ve sellozik kimyasal kokuları insan hayatında ciddi sorunlar yarttığını herkes bilmeli. Bu büyüklükteki fabrikanın tam kapasite çalıştığında dakikada 5 ton su tükettiğini ve yer altı su kaynaklarını dahi kuruttuğunu, Büyük Menderes'in dahi bu su ihtiyacını karşılayamayacağını buradan duyurmak isterim. Tarım incisi olan Söke Ovası'nın ne kadar büyük bir tehlikede olduğu apaçık ortada. Böyle işletmelerin yerleşim bölgelerinden, 1. sınıf tarım arazilerinden ve OSB'lerden uzak noktalara kurulması gerekir. Bu konuyla ilgili çok acil olarak sivil toplum kuruluşlarını ve bölge halkını bu usulsüzlüğe dur demeye davet ediyorum. Burada kanuna, hukuka aykırı bir durum söz konusu. Derhal yürütmeyi durdurma kararı alınıp bu yolsuzluğa dur demek bizlerin ve toplumun asil görevlerinden biridir"

MUSA UYAR, "Doğayı katlediyorsunuz. Söke Ovası'nı, Sazlıköyümüzü bitireceksiniz. Biri buna 'DUR' desin. Buradan Sazlıköy halkını uyarıyorum. Buna hiç bir şekilde izin vermeyin. Yazık, günah"

GİZEM ARIKAN CEBECİ, "Zonguldak Çaycuma yazın internete. Herkes 'pis kokulu bir yer', 'Bütün ilçe pis kokuyor' diye yazmış kağıt fabrikasından dolayı. Fabrikanın merkeze uzaklıgı 3 km ama her yer pis kokuyormuş. Söke'de fabrika merkeze 2 km uzaklıkta olacak ve nasıl bir koku olacağını, Söke'nin yaşanmaz bir hale geleceğini, su altyapısının, Menderes'in nasıl etkileneceğini siz düşünün"

CUMA AKTAN, "Bu konuda gerekli olan mercileri göreve davet ediyorum, başta Söke kaymakamı ve Aydın Valisi'ni. Böyle insanlara, bölgeye ve Söke Ovası'na zarar veren bir işletme açılamaz"

ESMA ORCAN, "Buradan yetkilileri göreve çagırıyorum, izin vermeyin önce doğayı koruyalım"

SÖKELİLER AÇIKLAMA BEKLİYOR

Habere yapılan yorumlardan ve internette okuduklarından kafası karışan vatandaşlar, yetkililerden açıklama bekliyor.
Kendilerine bilgi verilmesini isteyen vatandaşlar; Söke Organize Sanayi Bölgesi yönetimini oluştaran Söke Kaymakamı, belediye başkanı ve belediye meclis üyelerinin konuyla ilgili detaylı açıklamalar yapması gerektiğini kaydediyor.

ÇİMENTO FABRİKASI İNŞAATI

Söke merkez ve Sazlı Mahallesi'nde oturanların şikayetçi oldukları konulardan biri de çimento fabrikasındaki yeni tesis inşaatı.
Batı Anadolu Grubu, Söke’de büyük bir entegre tesis yatırımı gerçekleştiriyor. 
Yeni yılın ilk aylarında devreye girmesi beklenen yatırım tamamlandığında, Türkiye'nin bu alandaki ihracatının yaklaşık yüzde 10'u buradan karşılanacak. 
Yerleşim yerlerine yakın bir yerde devasa bir fabrikanın hızla yükseldiğini gören vatandaşlar, gelecekte yaşanacak olası çevre kirliliğinin tedirginliğini şimdiden yaşıyor. (HÜSEYİN IŞIK)