7 Mayıs 2016 Cumartesi

KİRACI KATI ATIK ÜCRETİNDEN MUAF MI?

SÖKE BELEDİYESİ MAYIS AYI ÖDENMESİ GEREKEN EMLAK VERGİLERİNİN ÜZERİNE KATI ATIK ÜCRETİNİ DE İLAVE ETTİ
Yenisöke Gazetesi'nin haberine göre; Söke Belediyesi vatandaştan katı atık ücreti alma konusunda bir hayli ısrarcı. Vatandaşlara yapılan duyurularda katı atık ücreti birinci taksitinin ödenmesi için verilen süre Haziran ayı sonunda bitiyor. Söke Belediyesi vatandaşlardan 2 taksitte toplam 104 TL. katı atık ücretini almak emlak vergisi için binaların üzerlerine bu parayı tahakkuk ettirdi.
Söke’de vatandaşlar emlak vergisi tahakkuklarını çıkartmak için gittiklerinde karşılarına katı atık ücretleri de çıkıyor. Geçtiğimiz yıllarda su faturaları üzerinden vatandaşlardan alınan katı atık ücretlerini Büyükşehir Belediyesi su faturalarından çıkarmıştı. Bununla birlikte ASKİ Genel Müdürlüğü Ocak ayında tüm ilçe belediyelerine olduğu gibi Söke Belediyesi’ne de gönderdiği yazıda, ilçe belediyelerinde alt yapının hazır olmadığı gerekçesiyle katı atık ücretlerinin 2016 yılı sonuna kadar ertelenmesini istemişti.
Bu yazıya rağmen Söke Belediye Başkanının önerisiyle katı atık ücretlerinin 2016 yılında da vatandaştan alınması Söke Belediye Meclisinde oy birliği ile kabul edildi. Katı atık ücretlerinin emlak vergisi ile birlikte vatandaşlardan tahsil edilmesi kararlaştırıldı.
Söke Belediyesi Mayıs ayı ile birlikte emlak vergilerinin üzerine katı atık ücretlerini de ilave etti.
Ancak emlak vergisi ödemeyen kiracılardan katı atık ücretlerinin nasıl tahsil edileceği ise şimdilik muamma. Çünkü katı atık vergisi başka bir adıyla çöp vergisi. Yani kirletenden alınan bir vergi. Söke Belediyesi’nin katı atık ücretini alması için öncelikle vatandaşlarla sözleşme yapması gerektiğini söyleyen vatandaşlar “Ancak şu ana kadar Söke Belediyesi hiç kimseyle katı atık sözleşmesi yapmadı. Emlak vergisi üzerinden katı atık ücretini tahsil etmeye çalışıyor. Kiracının katı atık ücretini ev sahibinden tahsil edilmeye çalışılıyor. Bu uygulama yasal değil. Emlak vergisi ile katı atık ücretinin tahsil edilmesi durumunda kiracılar katı atık ücreti ödemeyecek. Kiracının katı atık parasını ev sahibi ödeyecek. Bunun yanında ASKİ’ninde katı atık ücretlerinin alt yapısının hazır olmadığı için ertelenmesi konusunda yazısı var. Katı atık ücretlerini mahkemeye veren herkes kazanır.”dediler.