25 Ekim 2018 Perşembe

2019 YILI BÜTÇESİ TARTIŞMALARA NEDEN OLDU

SÖKE BELEDİYE MECLİSİ EKİM AYI 2. BİRLEŞİM TOPLANTISINA BELEDİYENİN BORÇLARI VE PERSONEL SAYISI DAMGA VURDU
'
Söke Belediye Meclisi'nin Ekim ayı 2. birleşim toplantısı Belediye Başkanı Süleyman Toyran başkanlığında belediye meclis salonunda yapıldı.
Cumhuriyet Halk Partisi ve Ak Parti gruplarının tam kadro hazır bulunduğu toplantıya, Milliyetçi Hareket Partisi'nden Fatih Bozkaya, Mustafa Bakırcı, Metin Sakalar, Ahmet Yahya Gültopu, Tayfun Batmaz ve Süleyman Yörük katılmadı.

SÖKE BELEDİYESİ'NİN 2019 YILI BÜTÇESİ 110 MİLYON TL

Söke Belediyesi'nin 2019 Mali Yılı Performans Programı, Ücret Tarifesi ve Mali Yılı Bütçesi kararnamesi ile gelir ve gider bütçe taslakları  belediye meclisi'nde görüşülerek oy çokluğuyla kabul edildi.
Ak Partili meclis üyeleri oylamada çekimser oy kullandı.
2019 yılı bütçesinde belediye birimlerine 110 milyon TL ödenek verildi.
Kabul edilen 2019 yılı Ücret Tarifesine göre, katı atık başta olmak üzere diğer belediye ücretlerinde yüzde 10'luk artış yapıldı.


BELEDİYENİN BORÇLARI TARTIŞMA YARATTI

2019 yılı bütçesi üzerinde görüşlerini açıklayan Ak Parti grubundan Hatice Uzel Çakar, Haldun Işıklı ve Abdulmuttalip Demir, belediyenin borçlarındaki artışın gelecekte sıkıntıya neden olabileceğini öne sürdüler.
Ak Parti meclis üyesi Haldun Işıklı, "Söke Belediyesi'nin 45-50 milyon TL borcu var. Son 5 yıla baktığımızda Söke Belediyesi'nin harcamalarındaki artışın hizmet alımı yapılan personelden kaynaklandığı görülmektedir. Bugün belediyeye ait gayrimenkulleri satarak bulduğumuz kaynaklar gelecekte olmayacak. Memur ve işçi arkadaşlarımız belki ileriki dönemlerde maaşlarının yarısını bile alamayacaklar. O yöne doğru gidiyoruz. Bu şekilde devam ederseniz siz ileride hangi kaynaklarla bu personelin maaşını ödeyeceksiniz.' dedi.
Ak Parti grubunun belediyenin borçları ile ilgili açıklamalarına yanıt veren belediye başkanı Süleyman Toyran, "Ben sizin gibi düşünmüyorum. Şu anda Söke Belediyesi yüzde 37.5'lardaki personel giderini yüzde 32.5 seviyelerine çekmiştir. O kadar gider kaybına rağmen. Son yasayla taşeronların kadroya geçmiş olmasına rağmen, Söke Belediyesi'nin personel gideri bütçenin yüzde 40'ını aşmamaktadır. 40 milyon personel giderinden bahsediyoruz. Söke Belediyesi yatırım yapmıyorum dediği zaman borcu harcı kalmayacak bir belediyedir. Kendi adıma sıkıntı görmüyorum ben burada." şeklinde konuştu.

"PERSONEL SAYIMIZ 694" 

Ak Parti grubunun personel sayısındaki artışa ilişkin eleştirilerini de yanıtlayan başkan Toyran, "Söke Belediyesi norm kadro açıkları olmasına rağmen bu açıkları doldurmamıştır. 2014 yılı Mart ayında Söke Belediyesi'nin 576 tane çalışanı vardı. Bu arada nüfus 50 bin artmış, yüzölçümü 10 kat artmış. lima'da çalışan personel dahil olmak üzere, Lima'daki 36 personel ile birlikte Söke Belediyesi'nin personel sayısı 694'dür. Bu mu fazla sayı arkadaşlar." dedi.

(HÜSEYİN IŞIK)