4 Şubat 2017 Cumartesi

SÖKE'NİN YAŞLILIK ATLASI ÇIKARILDI


SÖKE BELEDİYESİ GERÇEKLEŞTİRDİĞİ PROJE İLE İLÇENİN YAŞLI ATLASINI ÇIKARDI

Söke Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından yürütülen "Yaşlı Dostu Belediye" projesi kapsamında, ilçede yaşayan 65 yaş üstü vatandaşların sosyodemografik, ekonomik,  sağlık ve sosyal verileri toplandı.
Elde edilen veriler ışığında Söke'nin yaşlı atlası oluşturuldu.
Kentte yaşayan yaşlılar ile ilgili yapılacak her türlü sağlık ve sosyal çalışmada bir rehber niteliğinde olacak bu atlas, kamuoyu ile paylaşılacak.
Proje ile ilgili bilgi veren Söke Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Barış Değer; “Dünya genelinde 1950-2000 yılları arasında ortalama yaşam süresi 20 yıl kadar artmıştır. Dünya ile beraber ülkemizde hızla yaşlanmaktadır. Türkiye’de 2000 yılında yaşlı nüfusun ülkenin toplam nüfusuna oranı %5.7 iken, bu oran 2015 yılında % 8,2’ye ulaşmıştır. Söke ilçesinde ise TUİK verilerine göre 2015 yılı yaşlı nüfusun ilçenin toplam nüfusuna oranı %10.89’dur. Bu rakam ülke ortalamasının üstüdür” dedi.

“YAŞLILARA DENGE TESTLERİ YAPILDI, DÜŞME RİSKLERİ BELİRLENDİ”

Sağlık İşleri Müdürü Barış Değer; “Bu projede evlerinde ziyaret edilen yaşlılara bir denge testi uygulanmış ve düşme riskleri belirlenmiştir. Düşmeler yaşlılarda bağımsız yaşamı tehdit eden, kırık ve sakatlık riskini artıran en önemli sorunlardan biridir. Bu nedenle uyguladığımız denge testinden düşük puan alan ve düşme riski tespit edilen yaşlılarımıza walker, tripod veya tekli baston hediye edilerek destek olunmuş ve düşmelere karşı farkındalıkları artırılmıştır. Ucu kıvrık olan halılara, yetersiz aydınlatmaya, sandalye, koltuk, yatak yüksekliklerine, eşiklere dikkat çekilmiştir. Bazı yaşlılarımızın merdiven kenarlarına profil demir korkuluk yapılmış, bazı yaşlılarımıza ise tuvalet kenarına tutamaç takılmıştır. Bütün bunlarla yaşlılarımızın düşmelerinin önlenmesi amaçlanmıştır” şeklinde konuştu.