5 Şubat 2015 Perşembe

EKODOSD'TAN TOYRAN'A YANIT


"TOYRAN'IN SÖYLEMLERİNİN BİLGİ EKSİKLİĞİNDEN KAYNAKLANDIĞINI VE DANIŞMANLARININ KENDİSİNİ YANILTTIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ."

Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran’ın, Beşparmak Dağları'nın milli park kapsamına alınmasına sıcak bakmadığını belirtmesinin ardından, Ekodosd'un yanıtı gecikmedi.

Toyran'ın açıklamaları üzerine Ekodosd yönetimi bir kamuoyu duyurusu yaptı.

Ekodosd'tan yapılan duyuruda, Toyran'ın söylemlerinin bilgi eksikliğinden kaynaklandığı ve danışmanlarının kendisini yanılttığına vurgu yapıldı.

Duyuruda, "Toyran’ın bu talihsiz açıklamalarını danışmanlarının yeterli bilgiye sahip olmamasından kaynaklandığını düşünüyoruz. Sayın Toyran’ın, Beşparmak Dağları’na ilgi göstererek önem vermesi ve şenlikleri sahiplenmesi nedeniyle çok mutlu olduk. Ancak “artık şenliklere biz öncülük edeceğiz” demesi yerine, “Bu şenlikleri birlikte daha iyi nasıl yapabiliriz, hatta uluslararası bir festival şekline dönüştürebilir miyiz, bu konuda çalışan bilim insanlarıyla şenlik haftasında sempozyumlar yaparak kaya resimlerinin korunmasına dikkat çekebilir miyiz, bölge insanının bu şenliklerden ekonomik olarak kazanç elde etmeleri için nasıl projeler hazırlayabiliriz, bölgeye gelen misafirlerin konaklamalarını sağlayabilecek eski taş evlerin düzenlemelerini nasıl yapabiliriz, doğal ve kültürel kaynak değerleri açısından benzersiz özelliklere sahip Latmos’u tüm dünyaya birlikte işbirliği yaparak nasıl tanıtabiliriz” demesini beklerdik." açıklaması yapıldı.

Ekodosd'un Beşparmak projesini tanıtmak için Söke Kaymakamı ve Belediye Başkanına ziyaret gerçekleştirildiğine işaret edilen açıklamada, "Projeyi tanıtmak için 3 bilim insanıyla birlikte, öncelikle Latmos’u iyi tanıyan ve bölgenin doğal-kültürel zenginliklerini iyi bilen ve duyarlılık gösteren Söke Kaymakamı Sayın Mehmet Demirezer ziyaret edilerek proje hakkında bilgilendirme yapılmıştır. Aynı bilgilendirme için Sayın Toyran da ziyaret edilmiştir. Ancak, makam odasında Sayın Toyran'ın yanında oturan danışmanı tarafından deyim yerindeyse, Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası’nın Milli Park yapılması bir suçmuş ve onu savunanlar büyük bir suç işlemişler ve bundan da bizler sorumluymuşuz gibi, proje ekibimize milli parkla ilgili bir sorgulama yapılmıştır." denildi.

Duyuruda son olarak, “Latmos bizim için önemli bölge” diyen Sayın Toyran’ın, Latmos’a sahip çıkarak, bu coğrafyayı geri dönülmez bir biçimde tahrip edenlere karşı da hassasiyet ve duyarlılık göstermesini bekliyoruz." çağrısında bulunuldu.